Anyagcsere változásai

A terhesség ideje alatt a kismama szervezete teljes mértékben arra összpontosít, hogy megfelelő mértékben képes legyen ellátni a magzatot tápanyaggal, valamint elkezd felkészülni a szoptatás időszakára.

Ez nyilvánvalóan fokozott mennyiségű tápanyagfelvételt igényel, ám érdemes erősen odafigyelni a tápanyag minőségére is, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy képes-e a szervezet a megfelelő fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat kivonni a bevitt élelmiszerből.

A szoptatásra való felkészülés többnyire raktározásban merül ki, mely nyilvánvalóan súlygyarapodás révén lehetséges.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A mai napig él az a mondás, hogy a kismama kettő helyett eszik, és ez régen is, és ma is egy helytelen hozzáállás.

Egészen pontosan a kismamának hozzávetőlegesen 20%-kal kell több tápértéket bevinni ahhoz, hogy az megfelelő mennyiséggel bírjon a magzat fejlődésére nézve, valamint ez lehetőséget ad a szervezetnek a szoptatásra való felkészülésre.

Fehérjék és szénhidrát egyaránt szükséges, tehát el kell vetni azokat a diéta formákat, melyek valamelyiket is kihagyják az étrendből. A fehérje roppant fontos a vérellátáshoz, hiszen a kismama teljes vérkeringése roppant változásokon megy keresztül, ezt fedezni kell fehérje révén.

A szénhidrát zsírszöveteket képez, mely megóvja a tejmirigyeket, valamint energiát raktároz.

Az ásványi anyagok, a vitaminok (vízben és zsírban oldódó vitaminok egyaránt) nagyon fontosak ahhoz, hogy a magzat megkapja a szükséges mennyiséget, és ezt a mennyiséget ma már sajnos a természetes tápanyagok nem tartalmazzák, ezért mindenképpen szükség van jó minőségű táplálék kiegészítőkre.

A súlygyarapodás minden kismama esetében másként történik, ezért nem érdemes normákhoz igazodni. A kismamák nagy része a hatodik hónaptól kezd jelentős súlyt felszedni magára, ám az is előfordul, hogy kisebb súlyú kismamák már a terhesség első két hónapjában jelentős súlygyarapodást észlelnek.

A súlygyarapodást nem szabad erőltetni, illetve kétszer annyit enni, mint a terhesség előtt, hiszen ez csak a kismama zsírszöveteit növeli, sok esetben felesleges mértékben, valamint nehézkessé teszi a mozgást, továbbá feleslegesen terheli a szervezetet.

A másik véglet a diéta, melyet szintén nem javasolt erőltetni, hiszen a kismama szervezete pontosan tudja, hogy mennyi tápanyagra van szüksége.

A vitaminokról és ásványi anyagokról bővebben szólunk egy másik írásban, hiszen ez roppant fontos a magzat fejlődésének szempontjából.Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: