Teherbeesés előtt is fontos a vas

A vas a hemoglobin fontos alkotóeleme, nélküle nem lenne képes megkötni az oxigént, és azt a létfontosságú szerveknek szállítani. Ennyiből látható azonnal, hogy mennyire fontos alkotóeleme szervezetünknek.

Természetesen, ezen kívül számtalan fontos funkciója van a vasnak, mely nélkül számos enzim képtelen lenne a működésre.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A nőknek alapvetően sokkal kevesebb vasat tartalmaz a szervezetük, mivel jelentős mennyiséget veszítenek minden hónapban a menstruáció révén.

A vas többnyire a vörösvérsejtekben, a hemoglobinban, valamint a vérplazmában található, ebből látható, hogy vérveszteség során milyen nagymértékű vasveszteség, ebből adódóan vashiány lép fel.

A vas ugyan nagyon gyakori elem környezetünkben, egyes élelmiszerek is elegendő mennyiséget tartalmaznak, ám a probléma abból adódik, hogy szervezetünk nagyon nehezen és nagyon kis mennyiséget képes mindebből felszívni, hozzávetőlegesen 10% körül mozog az a mennyiség, mely a szervezetbe jutó vasmennyiségből felszívódik.
 

Kismamák vasszükséglete

Mivel a kismamák vérmennyisége jelentősen megnövekszik a terhesség ideje alatt, és ez igen rövid idő alatt következik be, ezért minőségileg nem tudja utolérni magát, hétköznapi nyelven szólva a kismamák vére sokkal hígabb, mint egy átlag felnőtt női szervezeté.

A vérmennyiség átlagosan másfélszeresére nő, ezért logikusan nézve a vasszükséglet is ennyivel növekszik, ám a vas felszívódása terhesség ideje alatt is ugyanolyan nehézkes, mint bármikor máskor.

Ez az elsődleges oka annak, hogy tervezett terhesség előtt érdemes megnövelni a bevitt vas mennyiségét, ezzel is felkészülve a várandósság alatt megnövekvő vasszükségletre.

A magzat is igényt tart hozzávetőlegesen 300 mg vasra, melyet a kismama szervezetéből von el. Ezt a mennyiséget szintén pótolni kell.

Szüléskor vérveszteségre kell számítani, mely szintén vasveszteséget von maga után. Erre idejében fel kell készülni, és megemelni a kismama szervezetének vasbevitelét.
 
Ha pótolni szeretnéd a vitaminforrásaidat vagy csak érdeklődsz a vitaminok iránt, akkor kattints ide!

Vaspótlás módja

Érdemes tudni, hogy a húsfélékben található vas sokkal könnyebben felszívódik, mint a növényekben található vas. Ezért nem szabad egyenértékűnek venni vas szempontjából például a májat és a spenótot, hiába magas mindkét élelmiszer vastartalma.

Legbiztonságosabb, ha táplálék kiegészítő formájában pótoljuk a vasat, hiszen azok alapvetően olyan formában vannak elkészítve, hogy könnyebben felszívódjanak.
 

Vas felszívódásának elősegítése

A vitaminok fokozott jelenléte a szervezetben hozzásegíti a szervezetet, hogy minél nagyobb százalékban legyen képes hasznosítani a bevitt vasmennyiséget. Ezért is nagyon fontos, hogy megfelelő vitamin készítményeket szedjen a kismama.

Az aminosavak is megfelelő körülményeket biztosítanak a vas felszívódásához, ezért érdemes több húsfélét fogyasztani. A proteinre amúgy is nagy szüksége van a magzatnak, hogy képes legyen szervezetét a legtökéletesebben felépíteni.
 

Vas felszívódását gátló tényezők

A legfontosabb tudnivaló ezzel kapcsolatban, hogy a savlekötők erősen gátolják a vas felszívódását. Ez az egyik oka annak, hogy terhességi reflux esetén nem javasolt savlekötő készítményeket szedni (azon kívül persze, hogy eleve hatástalan a savlekötő szedése, csak rosszabb helyzetet idéz elő).

Van még egy fontos tudnivaló. Amikor valaki plusz vasat kezd el szedni, akkor a cink szükséglet is megnövekszik ezzel egyenes arányosságban, ezért is nagyon fontos a komplex multivitaminok szedése, hiszen azok majdnem mindegyike tartalmaz cinket, a többi vitamin és ásványi anyag mellett, melyre szintén szükség van.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: