Terhesség és reflux

A terhesség során igen gyakran fellép reflux betegség még azoknál a kismamáknál is, akiknek alap állapotukban semmi gond nincs az emésztésükkel.
 

Mi a reflux?

Amikor a gyomortartalom egy része visszajut a nyelőcsőbe, ezt a jelenséget jelenti a reflux. Ennek nagyon sokféle stádiuma lehet, de egyik sem kellemes, súlyos esetben a teljes nyelőcső kisebesedhet.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A terhességi reflux csupán tüneteit tekintve mutat egyezést a reflux betegséggel, a kiváltó okai egész mások, ebből adódóan a gyógymód sem egyező.
 

Terhességi reflux okai

A terhességi reflux egyik oka a hormonháztartás gyökeres változásának köszönhető. Ezzel igazán nincs mit tenni, jó eséllyel a terhesség és a szoptatás után elmúlik.

A terhességi reflux másik oka teljesen mechanikus. A növekvő méh nyomást gyakorol a gyomorra, és felfelé nyomja annak tartalmát. A tüneteket tovább súlyosbíthatja, amikor a magzat már nagyon sokat mozog a méhen belül.

A reflux tüneteit a helytelen testtartás is előidézheti, mely alap állapotban nem jelentett gondot, ám a növekvő méh által a gyomorra gyakorolt nyomás súlyosbodik.

Néha a háton fekvés révén is jelentkezhetnek reflux tünetek, mely pozíció nem javasolt a kismamának pihenés közben, mert azon túl, hogy a gyomortartalom visszaáramolhat a nyelőcsőbe, az ereket is hajlamos elnyomni, ezzel a vérkeringésen rontani.
 

Terhességi reflux tünetcsökkentő módszerek

Két dolog van, mely egyáltalán nem ajánlatos kismamák részére, a különböző gyógyszerek, valamint a savlekötők vagy savcsökkentők. Semmilyen művi vegyi anyag nem tesz jót a magzatnak, mely bekerül a kismama véráramába.

Amit tenni lehet, az a táplálkozásra való fokozott odafigyelés. Nem szabad egészségtelen táplálékkal, cukros üdítőkkel, kávéval terhelni az emésztőrendszert, mely ebben az állapotában amúgy sem túl erős.

A folyadékbevitelt meg kell növelni, mely gyorsítja az anyagcserét, így az emésztés első fázisát is. Azonban azt figyelembe kell venni, hogy a folyadék jó minőségű legyen, elsősorban tisztított víz vagy szénsavmentes ásványvíz. Semmi esetre se legyen szénsavas, mert az tovább súlyosbíthatja a tüneteket.

Gyógytea is csak akkor ajánlott, ha valaki nagyon-nagyon jól ismeri a gyógynövényeket, hiszen azt kell összeegyeztetni, hogy mely gyógynövény csökkenti az émelygést és a táplálék visszaáramlást, valamint átfedéssel kell bírnia azokra a gyógynövényekre, melyeket a kismama fogyaszthat.

Az is előfordulhat, hogy a bevitt vitamin mennyiség túl alacsony, és az ásványi anyagok megemelésével elmúlnak vagy csökkennek a tünetek.

Mindenképpen érdemes kerülni a cukros édességeket, kávét, fehér kenyeret, mert ezek tovább savasítják az emésztőrendszert, és a tünetek még súlyosabbá válhatnak. Ezek amúgy sem vannak jótékony hatással a kismama szervezetére, úgyhogy érdemes kerülni ezeket az értéktelen tápanyagokat.

A rendszeres mozgás, séta, tovább javíthat a helyzeten, hiszen sok kismamának csupán ennyi a gondja, hogy mozgás szegény az élete, és ez korábban ugyan nem jelentett problémát, ám a terhesség időszakában a reflux tüneteit okozza.

Még egyszer érdemes kihangsúlyozni, hogy nem érdemes gyógyszertári készítményekhez folyamodni, hiszen legtöbbször ennél sokkal egyszerűbb a megoldás. Amennyiben azonban a helyzet kritikussá válik, mindenképpen tájékoztatni kell a kezelőorvost.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: