Terhesség 36. hete

A legtöbb nőgyógyász a 36. héttől hetente látni kívánja a kismamákat. A heti vizsgálatok alkalmával vérnyomást mérnek, meghallgatják a magzat szívhangját, megvizsgálják a magzatvizet és a magzati mozgásokat, vizelet- és vérvizsgálatot végeznek (ezeket remélhetőleg most utoljára), valamint, hogy nem képződtek-e végtagi ödémák.

A negyedik ultrahangra is ezen a héten kerül sor a méhlepény és a hüvely ellenőrzése véget, amelyet a továbbiakban a kismama panaszai és állapota alapján rendszeresítenek.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A baba csontozata már eléggé erős, de kellően lágy még ahhoz, hogy deformálódni tudjon a szülésnél. Az újszülött feje gyakran tojás vagy csúcsos alakú, ami pár héttel a születés után felveszi eredeti formáját.

Ne ijedj meg, ha a kicsi lábaival lefelé helyezkedett el a pocakodban. Bizonyos tornagyakorlatokkal vagy a kezelőorvosod segítségével megfordítható még a világra jövetel előtt. Az ikrek általában 1 óra eltéréssel születnek meg, de az is lehet, hogy csak pár perc van a babák világrajövetele között.

Közvetlenül a baba születése előtt és még inkább utána nagyon elfoglalt leszel és fáradt, ezért a következő 1-2 hétben találkozz sokat a barátaiddal, családoddal, utána nem igen lesz rájuk időd.

Ha még nem érzed fizikai korlátjait, menj moziba, színházba, hangversenyre, utóbbi különösen jót tesz a kicsinek. Tényleg hallja a baba a pocakban a zenét? Igen! Ha érdekel ez a téma, akkor kattints ide!
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2011.01.18 07:36:34
Szia Mami, a 30. hét környékén egyáltalán nem ritka, hogy a baba farfekvéses, még a 35. héten is megfordulhat vagy később. Akkor sincs gond, ha farfekvéses marad, mert igen sok baba születik meg így, valamint az orvos még az utolsó pillanatban is átfordíthatja a babát. Szerintem ezen még korai aggódni.

Mami 2011.01.17 18:42:49
Lányom babája a 27-30. hét között megfordult farfekvésbe. Mik azok a speciális tornagyakorlatok, amik esetleg segíthetnek abban, hogy idejében visszaforduljon fefekvésbe. Most a 32.hétben van, meddig várható, hogy spontán megfordulhat még?