Terhesség alatti orvosi vizsgálatok

A terhesgondozásról általában

A terhesgondozás intézménye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon világviszonylatban is igen alacsony a kismamák és a magzatok, újszülöttek megbetegedési illetve elhalálozási statisztikája. Bár a terhesgondozás az anyák számára nem kötelező, mégis ajánlott, hiszen így kiszűrhető a legtöbb magzati rendellenesség, nem beszélve az anyát veszélyeztető kóros elváltozásokról.

Fontos tudni azt is, hogy bizonyos szociális támogatásokra csak akkor jogosult a kismama, ha legalább négy terhesgondozáson megjelent és ezt igazolni is tudja a gondozási könyvében lévő, pecséttel ellátott bejegyzésekkel.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Általában a 24. terhességi hétig négy hetente kell megjelennünk a vizsgálatokon, a 25. héttől a 36.-ig három hetente, ezt követően pedig hetente. A szülés várható időpontjának (a terminusnak) túllépése után azonban naponta szükséges ellenőriztetnünk állapotunkat (ez már valószínűleg a terhes szakambulancián fog történni).

Amit mindig hozzunk a vizsgálatokra:
  • gondozási kiskönyv
  • a már meglévő leletek
  • reggeli vizelet
A vérvételekre mindig éhgyomorral, az ultrahangokra lehetőleg üres húgyhólyaggal menjünk.

Most pedig lássuk, milyen vizsgálatokra számíthatunk a terhesség kezdetétől a szülés megindulásáig!

Tovább az első vizsgálatokhoz >>

Vér és vizelet vizsgálatok mit ellenőriznek pontosan?
Ellenanyagszűrés, egyéb vérvizsgálatok
Első ultrahang vizsgálat
Minden orvosi vizsgálat részletesen
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2010.11.29 08:19:36
Szia Marcsi, a jelenlegi jogszabályokat nem ismerem ezzel kapcsolatban, az orvosod tud erre konkrét választ adni, persze, ha egyenesen teszed fel a kérdést, és nem a véleményét kérdezed, hanem a jogszabályt. Azt tudom csak mondani, hogy amikor én terhes voltam, akkor a jogszabály szerint ez kihagyható volt, és én ki is hagytam saját felelősségemre, de azért ez veszélyeket is rejt magában, ezt érdemes végiggondolni. Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni ebben, az orvosod meg tudja mondani, hogy ez kötelező-e most.

Marcsi 2010.11.28 11:19:43
24 hetes kismama vagyok, második babámat várom, tehát már végigjártam egyszer az utat, az lenne a kérdésem, hogy saját felelősségree hagyható-e a terheléses vércukor vizsgálat?