Ajánlott ételek

Bármilyen ételt is fogyasszon a kismama a terhesség ideje alatt, alapvető, hogy azt ne félkész formában vásárolja meg, mivel a félkész ételek telítve vannak szintetikus adalék anyagokkal, melyek sem a kismamának, sem a magzati fejlődésnek nem tesznek jót.
 

Húsfélék

Szinte minden húsféle ajánlott, mivel tele van proteinnel, melyre igen nagy szüksége van a magzatnak. Lényeges, hogy a marhahúst ne angolosan készítse el a kismama, valamint a darálthúsból készült ételek készítése során ne nagyon kóstolgassa a nyers húst.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>

Tejtermékek

A tejtermékek nagyon jó fehérjeforrást biztosítanak, de nagyon fontos, hogy kizárólag pasztőrözött tejterméket lehet fogyasztani a terhesség alatt, valamint érdemes kerülni az érlelt sajtokat (camambert, márványsajt, stb.)
 

Hüvelyesek

Bab, lencse, szójabab ajánlott fogyasztásra, mert rostgazdag táplálék, ám túlzásba nem kell vinni, főleg, ha a kismama gyakran émelyeg, mert ezeket elég nehéz megemészteni.
 

Gabona

Teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk javasoltak, mivel ezek felszívódása és hasznosulása sokkal több energiát biztosít anélkül, hogy lerakódna. Nem utolsó sorban, cinkben gazdagok, melyre igen nagy szüksége van a magzatnak és a kismamának egyaránt. Több teljes kiőrlésű gabonából készült keksz kapható ma már, mely sokkal jobb választás, ha a kismama nassolni szeretne, mint bármilyen más, értéktelen chips vagy édesség.

Gyümölcs és zöldség

Nagyon fontos, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon a kismama a terhesség ideje alatt, lehetőleg nyersen. Egy befőtt fel sem veheti a versenyt a friss gyümölccsel. A zöldségek is inkább nyersen kerüljenek fogyasztásra, hiszen főzés közben azok elveszítik a legtöbb értékes összetevőt.
 

Folyadék

Bár nem élelmiszer, de különösen nagy tekintettel kell lenni a megfelelő folyadék bevitelre. Sajnos, alapállapotban is a legtöbb ember kevesebb folyadékot fogyaszt, mint amennyire szüksége lenne. Ez terhesség ideje alatt veszélyessé is válhat, főként, ha a kismama émelygés miatt hányni is szokott. A kiszáradás veszélyét el kell kerülni, és sok folyadékot fogyasztani.

Legjobb választás a frissen facsart gyümölcslé, valamint a tisztított víz vagy szénsavmentes ásványvíz. Lehetőleg el kell kerülni az üzletekben kapható dobozos gyümölcsleveket, mert ezek nagy része tartósítószerrel, állományjavítókkal és természetazonos aromákkal van dúsítva, ami különösen káros hatással van a kismama és a magzat egészségére.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: