Szoptatás, tej-leadási reflex, hormonok

A női mell egyenként 20 lebenyre tagolódik, ezek tartalmazzák a tejtermelő mirigyeket. Működésüket hormonok segítik.

Az emlők által kiválasztott első tej, a kolosztrum, más néven előtej, amely nagyjából három napig termelődik. A kisbaba számára rendkívül értékes, mivel számos fehérjét, ellenanyagot, növekedési faktort, antioxidánst tartalmaz. Az antitestek védik az újszülöttet és fejlesztik az immunrendszerét, az ellenálló képességét. Emellett székletlazító, bélműködést segítő hatása is ismert, segít a magzatszurok – a csecsemő első széklete – kiürítésében. Hashajtó hatása révén csökkenti a sárgaság kialakulásának veszélyét, valamint meggátolja, hogy a mikroorganizmusok és az allergén anyagok a baba szervezetébe jussanak.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A kolosztrumot fokozatosan kékesfehér színű tej termelése váltja fel. Az előtej A vitamint is tartalmaz, amelynek fontos szerepe van a látás kialakulásában. Összességében nézve minden olyan kórokozó ellen megtalálható benne az ellenanyag, amelyet az anya szervezete ismer. A fent említett érvek és tények alapján tehát megállapíthatjuk, hogy nagyon lényeges, hogy a kolosztrum legyen a baba első tápláléka. Hasznos olvasmány a szoptatásról ide kattintva!

Fontos, hogy minél hamarabb mellre tegyük a babát, hiszen így annál hamarabb indul meg a baba szopóreflexe, valamint tejleadó-reflex. A tejleadó-reflex tulajdonképpen az oxitocin nevű hormon termelésével váltódik ki,  azaz a hormon a mell sima izmainak összehúzódását serkenti, ezáltal a tejtermelés megindul, ezért oxitocin-reflexnek is nevezik. Ilyenkor olyan érzést tapasztalhatunk, mintha kiemelkedne a mellbimbó, a mell keményebb lesz, valamint fura, bizsergető érzés fut át rajtunk. Az is előfordulhat, hogy a tej ilyenkor mindkét mellből folyik, vagy szivárog.

A tejleadó-reflex működése függ az anya érzelmi és fizikai állapotától is. Lelki, vagy testi fájdalom, depresszió, vagy szorongás esetén nem biztos, hogy működik a reflex, vagy nem biztos hogy elégséges, és ezáltal a baba csupán kisebb mennyiségű tejhez juthat, vagy egyáltalán nem jön létre tejelválasztás. Ez esetben mindenképpen a legfontosabb, hogy enyhítsük vagy megszüntetssük a gátló tényezőket. A reflexet be lehet indítani fejéssel – amennyiben valamilyen oknál fogva nincs lehetőség a szoptatásra - a hát masszírozásával is elérhetünk stimuláló hatást, illetve a mell simogatásábal is.

Hasznos lehet meleg borogatást tenni a mellünkre, vagy meleg zuhanyvíz az anyának( a kádfürdőzés szülést követő 6 héten át tartó gyermegágyi időben teljesen ellenjavalt). A tejadó-reflex túlzásba is viheti a működést, ilyenkor rengeteg mennyiségű tej folyik, vagy spriccel a baba szájába, amely félrenyeléshez vezet, ami kiválthatja azt, hogy a csecsemő nem akar a későbbiek folyamán szopni. Erre a legjobb megoldás, ha a szoptatás előtt 5-10 ml tejet előre lefejünk, ezáltal mire a babát a mellre tesszük, már a hirtelen tejmeginduláson túl vagyunk. Válassz megbízható és a tejleadást segítő mellszívóink és szoptatási kiegészítőink közül ide kattintva!

A tejelválasztás a későbbiekben pedig részben attól függ, hogy mennyit eszik mennyit kíván a csecsemő, hiszen a szoptatás tulajdonképpen a kereslet-kínálat törvényén alapul.

Amennyire táplálékra szüksége van gyermeknek, az anya szervezete annyit képes termelni. Azárt fontos ezt kiemelni, mert amennyiben az anya nem pihen eleget, nem eszik és iszik elegendőt és táplátót, akkor ezek a reflex képességek rontják a tejtermelés és tej-leadás képességet, és nem lesz tej. Komolyan kell venni azt, amit a védőnők és a segítők mondanak ilenykor: hogy igen is pihenjen az anya amikor a kicsi alszik. De ha az anya inkább a tápszerhez nyúl, kétségek között, akkor azzal nem a szoptatást fogja jól kiegészíteni és támogatni, hanem "a könnyebb utat" választja, azzal, hogy kiegészíti a csökkenő tejmennyiséget. Ez a fajta "tápszerbe menekülés" csak látszólag a könnyebb.

A szoptatás a legjobb a baba számára, és a legintimebb és meghittebb kommunikáció és kapcsolat a baba és a mama között.

A tejelválasztást segítik különböző hormonok, ilyen a laktogén is, amely a méhlepényben termelődik. Az LTH, Lacto Trop Hormon, vagy más néven prolaktin az agyalapi mirigyben termelődik, szerepe szintén a tejelválasztás segítése, beindítása. Szoptatás alatt a prolaktin szint magas, azonban ha az anya nem szoptat, visszaesik a normális, alacsony értékre. A prolaktin hatása még az is, hogy a szülést követően nem jelentkezik azonnal menstruáció, mivel meggátolja a tüszőérést és a nemi ciklus beindításáért felelős hormonok munkáját.

Nem sikerül a szoptatás? Problémák adódnak közben? Esetleg úgy érzed, hogy nincs elég tejed? Gyere el a Szoptatást segítő tanfolyamunkra és mi igyekszünk segíteni Neked! Következő időpont ide kattintva!
 
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: