Elhalt terhesség

Szomorú tény, hogy minden 5-6. várandósság spontán vetéléssel ér véget, és mivel a magzatelhalás veszélye a terhesség első két hetében a legnagyobb (amikor a legtöbb nő még nem is tudja, hogy terhes), ez az érték jóval magasabb lehet.

Spontán vetélés akkor zajlik le, ha a magzat a 24. hét előtt hal el, külső beavatkozás nélkül.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Rendkívül sokféle oka lehet egy ilyen tragédiának, csak a legfontosabbakat említenénk meg:
  • sárgatest-elégtelenség következtében a méhnyálkahártyát előkészítő hormonok mennyisége alacsony
  • korábbi vagy fennálló fertőzés a hüvelyben és/vagy a méhben: a gyulladás ugyanis könnyen átterjedhet a magzatburokra
  • génproblémák: a kromoszóma-rendellenességeket hordozó magzatok legtöbbje már a terhesség elején elhal
  • méhnyak-elégtelenség, ami a méhszáj kinyílását eredményezi
  • nőgyógyászati gondok: elégtelen méhnyálkahártya (például betegség következményeként)myomák (= jóindulatú méhizomdaganat)
  • az anya szervezetének nyiroksejtjei elpusztítják a magzatot (immunológiai összeférhetetlenség)
A vetélést megelőzi az ún. fenyegető vetélés állapota (ennek jele a görcsös alhasi fájdalom és vérzés), ilyenkor még van esély a vetélés megelőzésére orvosi segítséggel.

Ha egy anya elveszíti gyermekét, a legrosszabb amit elkövethet az, hogy keserűen magában keresi a hibát, hiszen „másokkal ez nem fordulna elő..." Ehelyett inkább pozitív gondolatokkal kell várni a következő terhességet, az újabb vetéléstől való rettegés rossz hatással van az anyára és a babára is!

Ugyanakkor fontos, hogy kiderítsük a spontán vetélés tényleges okát, mivel az előbbi felsorolásban található rendellenességek legtöbbje orvosi kezeléssel kiküszöbölhető!
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2010.11.24 10:30:45
Szia Ren, ne várd meg a holnapot, még ma menj el orvoshoz, egy nap is nagyon sokat számíthat. Az orvos majd elmondja mi a teendő, de addig is pihenj sokat.

Ren 2010.11.24 10:16:40
Sziasztok! A tesztek szerint 6-7 hetes terhes vagyok, és 2 napja nagyon görcsölök és vérzek. Lehet, hogy gond lesz? Elvileg holnap megyek először orvoshoz. Mit tudok tenni esetleg a vetélés megakadályozására? Előre is köszönöm!

plussike 2010.10.24 13:54:56
Köszönöm szépen a válaszokat. Szerencsére ma még nem volt semmi gond, de nem is csinálok mást, csak fekszem... holnap reggel azonnal elmegyek az orvoshoz. Remélem minden rendben lesz.

Aggodó Anya 2010.10.24 11:13:25
Elmentem orvoshoz,az orvos közölte vetélésem volt!:( kb 6 hetes lehetet a magzat!Nagyon roszul érzem magam:( mert nagyon vártuk már a második baba mikor jön!

anonym 2010.10.24 10:15:25
Szia Plussike, sok mindentől lehet pecsételő vérzés, sajnos vetélés előszele is lehet, mint ahogy gondolod. Véleményem szerint, ha nincsenek görcseid, akkor nincs túl nagy baj, de én személy szerint elmennék orvoshoz, amilyen gyorsan csak lehet.

plussike 2010.10.23 20:07:55
Sziasztok! Kérlek segítsetek, ha tudtok! 6 hetes 3 napos terheskék vagyunk! Nagyon várjuk a kis Jövevényt. Ma délután 2-szer volt piros pecsételő vérzésem, görcseim nincsenek. Az orvosom telefonja ki van kapcsolva. Fekszem, pihenek, csak akkor kelek fel, ha muszáj... de nagyon aggódom. Vetélés előszele ez? Ráérek várni hétfőig, amikor az orvos elérhető lesz? Előre is köszönöm a segítséget.

anonym 2010.10.20 17:29:47
Szia Hope, a folyással semmi gond nincs, a hormonváltozások váltják ki, az alhasi fájdalmakkal kapcsolatban olvasd el azt a cikket ami a keményedésről szól, és az ott lévő információkat, illetve tanácsokat fogadd meg, ha túlságosan fáj a hasad, akkor mindenképpen menj el szerintem orvoshoz, akkor is kérj vizsgálatra időpontot, ha amúgy nem mennél a közeljövőben, tehát a cikket itt találod: http://www.terhesseg.com/kemenyedes_terhesseg_alatt

hope 2010.10.20 17:22:21
Sziasztok! 15 hetes terhes vagyok,naponta egyszer/többször kisebb alhasi fájdalmaim vannak,valamint fehér folyásom ami kicsit büdös. Ez lehet a vetéléshez vezet?ugyértem annak jelei lehetnek?aggódom kérlek gyorsan válaszoljatok:(
Előre is köszönöm a segítséget!

anonym 2010.10.18 18:18:53
Szia, elég kevés dolgot mondtál el, például azt sem írtad mikor kellett volna megjönnie, vagy késik-e egyáltalán a menstruációd. Ha késik, akkor már elvégezhetsz egy terhességi tesztet, amit akár gyógyszertárban, akár DM-ben is tudsz venni, és így nem feltétlenül kell azonnal orvoshoz menned. A teszt csak akkor mutat valódi értéket, ha már legalább egy-két napja késik a menstruációd, valamint nagyon fontos, hogy reggeli első vizelettel végezd el a tesztet, így biztos lehetsz az eredményben. Sok sikert!

Aggodó Anya 2010.10.15 12:18:28
Sziasztok!Nem tudom mi történt velem a napokba!De 10 napja késet a menszeszem eddig sose késet csak mikor előzö gyeremkemet vártam!Most nagyon meg vagyok ilyedve!7napig véreztem!De most van egy fehér folyásom is ami kicsit büdős!Ienkor mi a teendő?Elmenyek orvoshoz?De nagyon félek!van egy másfél éves Kislányom!Segítsetek mert nagyon aggódok de félek az orvostól is!
Köszönöm előre is a választ!