Az anyai szervezet változásai a terhesség alatt

Mint már korábban szó esett róla, a kismama szervezete roppant nagy változásokon megy keresztül a terhesség ideje alatt. Ezen változások egy része fizikai, más része hormonális, továbbá érzelmi változások is tapasztalhatók, melyek kiváltó oka ugyanaz, a terhesség állapota és a növekvő és fejlődő magzat.

Nagyon sok változás alapja a hormonális változás, hiszen több olyan hormon szabadul fel, mely egy nő egész élete során kizárólag ebben az állapotban van, semmikor máskor nem tapasztalható. Ez természetesen rengeteg tünetet produkál, melynek egy része kellemetlen, más részük egészen kellemes állapotot idéz elő.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A fizikai változások teljesen egyértelműek és érthetők, hiszen a magzat növekszik és fejlődik, és ez természetesen mechanikusan hatással van a kismama belső szerveire, izmaira, ízületeire, ezt egyértelműen a magzat növekedése, illetve a méh növekedése idézi elő.

Abból adódóan, hogy a kismama most már két szervezetet táplál, elképesztő módon megváltozik az anyagcseréje, a vitamin és nyomelem háztartása, a zsírraktározása, és számos egyéb jellemző, mely a táplálkozással, emésztéssel és egyéb dolgokkal kapcsolatos.

Ebből adódóan az energiaszint is nagy változásokon megy keresztül, melyhez hozzá kell szoknia a kismamának, hiszen várandósság alatt egészen másként történik az energiafelhasználás, valamint a tartalékolás, ezt pedig a kismamának meg kell tanulnia saját tapasztalatai révén, valamint a változásokhoz hozzá kell szoknia, illetve ki kell tudni egyenlíteni azokat.

Ezekhez a témakörökhöz tartozik sok-sok apróság, mely némely kismama számára kellemetlen velejáró, némelyek viszont kifejezetten örülnek neki. Ilyen lehet a vérnyomás változás, mely a legtöbb esetben lefelé megy, sokszor ezért olyan aluszékonyak a kismamák.

Hasonló változás lehet a bőr minőségi változása, mely némely esetben széppé varázsolódik, más kismamáknál esetleg begyullad vagy pattanásossá válik.

A legnagyobb változások azonban érzelmi téren történnek, és ennek csak egy kis részéért felelősek a hormonális változások. Az érzelmi változások nagy része abból fakad, hogy a kismama egy ezelőtt sosem tapasztalt állapoton megy keresztül. Olyan dolgokat él át, melyet eddig még sosem, és egy új élet kezdetét hordozza magában, ami már önmagában is egy roppant felemelő érzés, és ez áthatja a kismama mindennapjait.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2010.11.22 10:19:59
Szia Netti, a hasfájás elég gyakori jelenség a terhesség korai szakaszában. A méh felkészül a későbbi méretváltozásra, ezt érzed ilyenkor. Amennyiben nincs vérzés, és a fájdalom sem túl erős, inkább csak kellemetlen, akkor az teljesen rendben van. Pihenj többet, mert ez is kiválthatja. Az orvosi látogatást azonban ne halogasd, mindenképpen el kell menned előbb-utóbb, és ha már úgyis tudod, hogy várandós vagy, akkor minél előbb menj el orvoshoz.

netti 2010.11.21 19:42:39
Én is nemrég tudtam meg,hogy várandós vagyok. orvoshoz még nem voltam,de néha fájdogál a hasam.Ez normális vagy forduljak orvoshoz?