Derékfájás terhesség

A derékfájás okai

Talán az egyik legkellemetlenebb és leggyakoribb „mellékhatása" a terhességnek a derékfájás. A keresztcsont és a medence tágul, ettől van a fájdalom. A terhesség elején és közben is jelentkezhet, mikor már nagy a súly. A hátizmok nagyobb megterhelésnek vannak kitéve a méh növekedése és a megváltozott testtartás miatt és ez is fájdalomhoz vezet. A terhesség előrehaladtával általában csak fokozódik a hát középső és alsó deréktáji részét érintő tompa fájdalom. Különösen vajúdás alatt jelentkezik majd nagyon erősen.

Várandósság alatt csak a testtömeg nő, az izomzat nem változik, így nagyobb súlyt kell az izmoknak mozgatniuk. Egyszerre gyarapszik a pocak, kerül magasabbra a test súlypontja és fokozódik az ágyéki gerincszakasz előrehajlása, ezáltal módosul az egyensúlyozás.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A fizikai megterhelés, a feszültség, a stressz, a hideg súlyosbíthatja ezt az állapotot, a meleg és a mértékletes mozgás, torna enyhíti.

Hogyan enyhíthetjük a derék- és hátfájást?

Ne lehajolva emeljünk, ha szükséges, hanem hajlítsuk be a térdünket és guggoljunk le. Nehéz tárgyakat semmiképpen ne mozgassunk, inkább kérjünk valakitől segítséget. Hordjunk alacsonysarkú cipőt, a laposat, vagy a magas sarkút, ha lehet, kerüljük. Ha széken ülünk, hátunk görbületét a támlához, lábunkat támasszuk alá.

Tegyünk kemény párnát a hátunk mögé, ha tehetjük ülés közben. Enyhe terpeszben üljünk és csípőből hajoljunk előre. Felhúzott térdekkel feküdjünk, az oldalunkon, ha lehet, kemény ágyon. Kérjük meg párunkat, hogy gyengéden masszírozza meg a derekunkat és a hátunkat.

Szülés után figyeljünk rá, hogy ha szoptatunk, jól meg legyen támasztva a hátunk. A babát olyan magasságban pelenkázzuk és fürdessük, amely kényelmes számunkra. Ha emelnünk kell, azt egyenes háttal tegyük. A megfelelő testtartásra mindig figyeljünk oda.

Kismama masszázs >>
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: