Terhesség 40. hete, a születés ideje

Bár a nők csupán 4 százaléka szül a kiírt időben, biztosan mondhatjuk, hogy itt a vége a hosszú hónapoknak.

Az, hogy pár napon belül fogod világra hozni a kicsit vagy 1 hét múlva, már szinte nem is számít. Hamar eljön a nagy nap.

A szülésnek három fázisa van. Az első fázisban kezdesz tágulni és jönnek a fájások. Onnan tudod, hogy eljött az első szakasz, hogy rendszeressé válnak az összehúzódások és egyre erősebbek és gyakoribbak.

Meg kell mérned az összehúzódások hosszát és gyakoriságát, mert ez lesz az első kérdés, amit neked szegeznek a kórházban. Nagyjából 2-3 perc telik el két összehúzódás között.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A második fázis a toló fázis, amikor világra jön a kisbaba. Ha gátmetszésre van szükség, ennek a fázisnak a végén történik, 1-2 perccel az előtt, hogy megszületne a kicsi. Ne félj, ha oda kerülsz, érezni fogod, hogyan nyomj és lélegezz, hogy megkönnyítsd a baba kibújását.

Kérd meg mindenképpen a segítőidet, hogy helyezzék mellre ill. a hasadra a babádat, hogy azonnal érezhessétek egymást a külvilágon is. A kisbabád elkezd kúszni a cicik felé, és ezt szopó reflex beindulása váltja ki, ez az első kereső reflex, az anyamellek felé. Minél előbb kerül mellre egy újszülött, annál jobban bízhatunk a szopási reflexe erejében és így az anyatejes táplálás sikerében.

A harmadik fázis a gyermek megszületése után jön, amikor enyhébb nyomásokkal „megszülöd" a méhlepényt is. Maximum egy órát vesz igénybe az utolsó fázis.

Az újszülött átlagosan 3-3,5kg és nagyjából 52-56 cm.

Nagy szükséged lesz párodra, hogy megnyugtasson. Nagy segítség lehet hideg vizes borogatás a homlokodon és a nyakadon. Mindenki ideges szülés előtt, de próbálj meg minél higgadtabb maradni. Nem sokára a kezedben tarthatod gyermekedet. Ne feledd most már anya leszel. Élvezd az anyaságot!
 
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: