Tartósítószerek

A kozmetikumok majdnem száz százalékában megtalálhatók azok a szintetikus vegyi anyagok, melyek tartósítószerként kerülnek bele, ezek okozzák, hogy a kozmetikumok néhány év elteltével is hasonló állagúak, mint a gyártás időpontjában.

Az viszont már kevéssé ismert tény, hogy pontosan ezek a tartósítószerként alkalmazott vegyi anyagok, mennyire ártalmasak az emberi szervezet számára.

Tévhitként él az a tudat, hogy ezek a szintetikus vegyi anyagok, a tartósítószerek, csupán az arra allergiás emberek számára okoznak bőrproblémákat. Minden ember számára károsa, továbbá nem csupán a bőr felszínén okoznak elváltozásokat, hanem felszívódva igen káros hatásúak a létfontosságú szervekre.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A tartósítószerek közül két vegyi anyag érdemel különös kiemelést, mivel ezek a legkárosabbak, és szinte minden kozmetikumban megtalálhatók. Ez a két anyag a Triclosan és a metildibromo-glutaronitril, azaz MDGN.

Biokometikumokról bővebben ide kattintva!

Triclosan

A triclosan tartósítószer és fertőtlenítőszer, baktériumölő és gombaölő hatása igen nagymértékű, pontosan ezért alkalmazzák nagy előszeretettel.

Legtöbbször fogkrémekben, tusfürdőkben, izzadsággátló dezodorokban, és még számos más kozmetikumban találhatók meg.

A triclosan a bőrfelszínt nagymértékben károsítja, mivel megbontja a bőr egészséges védőrétegét, mellyel lehetőséget nyújt az ellenállóbb baktériumok megtelepedésének.

A szervezetbe jutva minden baktériumot elpusztít, tekintet nélkül arra, hogy az káros vagy szükséges baktérium, ezzel természetesen felborítja az egészséges emésztést.

Ezen kívül a triclosan károsítja a májat, nagyon nagymértékű elváltozásokat okoz, valamint többféle rákos megbetegedést idézhet elő. Amennyiben ez még mindig nem lenne eléggé elrettentő, a triclosan idegméregként sem utolsó, mivel pusztítja, illetve elváltozásra kényszeríti az agysejteket.

Metildibromo-gutaronitril – MDGN

Az MDGN is igen népszerű tartósítószer, melyet a tisztálkodó szereken kívül alkalmaznak különböző színes kozmetikumok összetevőjeként, valamint kézkrémekben, arckrémekben, arclemosókban. Ebből adódóan, amikor azt gondoljuk, ápoljuk arcunkat vagy kezünket, akkor tulajdonképpen roppant mértékben ártunk, nem csak a bőrfelszín minőségének, de egészségünknek is.

Sajnos a legtöbb babaápoló krémben is az MDGN-t alkalmazzák tartósítószerként, és mivel a babák bőre nagyon nagy áteresztő képességgel rendelkezik, valamint immunrendszerük még nincs kifejlődve, így számukra még sokkal károsabb ez a vegyi anyag.

Az MDGN súlyos bőrgyulladást okoz, valamint a belső szerveket károsítja, ennek ellenére a mai napig megengedett a használata.

Az Európai Unió megtiltotta a gyártóknak a bőrön keresztül felszívódó termékekben való alkalmazást, ennek ellenére még mindig megtalálható ez a veszélyes anyag ezekben a krémekben. Egyes kozmetikumokra pedig nem terjed ki a tiltás, például a tusfürdőkre és a naptejekre.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: