Harmadik trimeszter orvosi vizsgálatai

22-40. hét

A 22-28. héten, mint mindig, most is lezajlanak az alapvizsgálatok (vér, vizelet, testsúly stb.). Panaszmentesen is ajánlott résztvenni hüvelyi vizsgálaton. Ha eddig nem tettük volna, mostantól fokozottan figyeljünk oda étrendünkre, a védőnő/orvos/dietetikus tanácsait ezen a téren is fogadjuk meg.

A 28-32. hét során jelenünk meg a harmadik ultrahangon, ekkor már megállapítható lesz babánk neme (ha ő is úgy akarja, és nem „takarja el'), valamint a magzatok száma.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Éhgyomri és terheléses vércukorvizsgálatot végeznek az egészséges kismamákon is, hogy kiszűrjék a terhességi cukorbetegséget. A vérvételt követően a vérben antitestet keresnek, megállapítják az esetleges toxoplasma fertőzöttséget.

A 36. héttől a szülésig részt veszünk a negyedik ultrahangon, ez már a szülésre előkészítő vizsgálatnak minősül, mivel ezzel mérik a magzatvíz mennyiségét, ellenőrzik a méhlepény állapotát és flowmetriát végeznek (ez a magzat és a méhlepény ereinek áramlását vizsgálja).

Emellett a már megszokott vér és vizelet vizsgálat is megtörténik, ismételten ellenőrzik a vércukorszintet. Ha fennáll a magzatvízcsorgás gyanúja, belső vizsgálatot rendelnek el, esetleg ultrahangot. Amennyiben a burokrepedés nem zárható ki, haladéktalanul kórházi kezelésre utalják a kismamát.

A 36. héttől - ha nem korábban - az orvos meg fog kérni, hogy számoljuk otthon a magzatmozgásokat.

Ez igen egyszerű művelet, lényege, hogy ebéd után fél órán keresztül számoljuk a baba mozgolódásait és jegyezzük ezt fel. Ha többszöri mérés után (stimuláció ellenére) a magzat mozgása ötnél kevesebb, haladéktalanul szóljunk orvosunknak, ez ugyanis figyelmeztető jele lehet a baba állapotának romlásának.

A 38. héttől hetente NST (nyugalmi állapotú CTG) vizsgálatot végeznek a magzati mozgások rögzítése céljából.

A CTG (kardiotokográf) műszerrel egyszerre lehet vizsgálni a magzat szívműködését és a méh aktivitását. A szülés alatt szintén ez a készülék rögzíti az előbbi adatokat.

Az utolsó négy héten javasolt, hogy legalább hetente találkozzunk védőnőnkkel, aki segít lelkileg is felkészülni az előttünk álló nagy eseményre, miközben választ ad az eddig megválaszolatlan kérdéseinkre.

Számoljunk be az olyan tapasztalatainkról is, amik számunkra talán lényegtelennek tűnnek: a jósló fájásokból, magzatmozgásokból segíthet kikövetkeztetni a szülés tényleges időpontját is.

Terhesség hétről hétre
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
vica 2011.01.08 13:24:01
A magzatmozgás számolása többféle módon történhet. A fent leírt mód csak ez egyik. A legkorszerűbb és orvosok által is elfogadott módszer,hogy a 34-36. héttől 10 órán belül 10 mozgást kell tudni megszámlálni.

anonym 2010.10.18 18:14:52
Szia Viri, szerintem az elég késői időpont, általában a 16-17. héten szokták elvégezni az AFP vizsgálatot, hiszen az eredményig van valamennyi átfutási idő, és ha esetleg probléma gyanús az eredmény, akkor további vizsgálatra van szükség, mindezt oly módon kell időbe beszorítani, hogy az esetleges rossz eredmény révén szükséges terhesség megszakítás még kivitelezhető legyen. Mindent egybevéve, véleményem szerint elég késői időpont a 19. hét, valahogy próbálj meg előbb bejutni, vagy fordulj másik orvoshoz. Sok sikert!

Viri 2010.10.17 13:36:39
Nem késő a 19.-ik héten az Afp vizsgálat?Mert én ekkorra kaptam időpontot.