Terhestorna

Egy-két évtizeddel ezelőtt a terhes nőket minden plusz lépéstől óvták, mivel úgy tartották nagyon sok plusz terhet ró rá az áldott állapot, így a lehető legkényelmesebb életmódot biztosították számára.

Ez oda vezetett, hogy a várandós nő elkényelmesedett fizikai állapotában a lehető leghosszabb ideig vajúdott a szüléskor, hiszen plusz energiáit és fizikai tartalékait felemésztette a semmit tevés.

A test általában próbál ahhoz igazodni, amilyen körülmények adottak számára. Amikor kevesebb megerőltetésre van szükség, akkor a test leépíti az izmokat, hiszen úgy értelmezi, hogy azokra nincs szükség a mindennapokban.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Várandós nőnél ez azért igen veszélyes, mert a szülésre nem képes fizikailag felkészülni, így az sokkal tovább tart, ha egyáltalán képes megszülni a gyermeket a háromnegyed évnyi lazítás után.

A szülésre való felkészülés magában foglalja azt, hogy fizikailag felkészíti szervezetét a kismama a megerőltető szülésre.

Bizonyítottan könnyebben szülnek azok a kismamák, akik nem hagyják el magukat a terhesség ideje alatt, hanem rendszeresen mozognak, esetleg célirányosan erősítik hátukat, hasizmukat, csípőjüket.
 

Javasolt mozgásfajták

A legideálisabb mozgás várandós nők számára az úszás. Egyrészt erősíti az izmokat, másrészt ellazítja azokat, valamint a víz felfogó ereje révén mégis könnyebbséget jelent a vízben tartózkodás.

A vízben gyaloglás nagyon jó láberősítő formája a mozgásnak, ám a víz nélküli, sima gyaloglás is javasolt napi rendszerességgel.

Vannak különböző terhestorna programok, melyek kifejezetten úgy lettek felépítve, hogy miközben erősítik célirányosan a szüléshez szükséges izmokat, ne erőltessék túl a kismamát, és nem károsak a magzatra nézve.

Bármilyen mozgást választ a kismama, nem szabad túlerőltetni magát, hiszen úgy megnövekszik a vetélés kockázata.

A legideálisabb, ha naponta 20 percet, fél órát tölt a kismama aktív mozgással, és ezt napi rendszerességgel teszi.

Néhány gyakorlatot közzé teszünk, természetesen a teljesség igénye nélkül. Ezen kívül számos gyakorlatot lehet találni, valamint vannak teljes egész terhestorna filmek, melyek igen jól vannak felépítve.
 

Csípőerősítő:

Ülő testhelyzetben a két talpat érintsük össze, majd enyhe nyomással, kéz segítségével közelítsük a két térdet a talaj felé tízszer.

Csípőlazító:

Álljunk egyenesen, a testsúly a bal lábon, majd a jobb lábat nyújtva lendítsük előre-hátra tízszer, majd ugyanezt ismételjük a másik lábbal.

Háterősítő:

Álljunk négykézlábra ügyelve arra, hogy hátunk egyenesen tartsuk. Ezután nyújtsuk ki a háttal egyvonalban a jobb lábunkat és a bal kezünket tízszer, majd a másik kézzel és másik lábbal is ismételjük tízszer.

Visszerek ellen:

Feküdjünk hanyatt, a terhesség harmadik trimeszterében inkább ez félig ülő helyzet legyen párnákkal a hátunk mögött. Emeljük fel az egyik lábunkat nyújtott állapotban, majd a lábfejet mozgassuk előre-hátra tízszer, majd pár másodpercig végezzünk a lábfejjel körkörös mozgást. Ezután cseréljünk lábat és azzal is tegyük meg ugyanezt.

Mire ügyeljünk?

A várandós kismamának szüksége van mozgásra, és ez egészen addig teljesen rendben van, amíg jól érzi magát ezzel kapcsolatban. Amikor túlságosan elfárad a gyakorlatok révén, akkor azt csökkenteni kell, hiszen nem szabad a kismamának túlhajtani magát. Meg kell találni azt a középutat, mely kényelmes és egészséges, valamint jó kondícióban tartja a kismamát.Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: