Kávé terhesség alatt

A terhesség alatt alapvetően nem tiltott a kávé, de mint minden mást, ezt is mértékkel.

A legtöbb esetben a kismama nagyon is érzi, hogy mennyi kávéra van szüksége. Azok számára, akiknek valamelyest felmegy a vérnyomásuk, vagy alapvetően émelygéssel küszködnek a terhesség elején, úgyis leszoknak a kávéról, mivel annak az illata még inkább émelygést vált ki belőlük.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Azok a kismamák, akiknek drasztikusan megzuhan a vérnyomásuk, még ajánlott is valamennyi kávé fogyasztása, hiszen az kicsit helyre állítja a vérnyomást, ám óvatosan kell, hiszen a túl sok kávé ártalmas lehet a magzat részére.
 

Alapvető tudnivalók a kávéról

Egy csésze kávé hozzávetőlegesen 60-100 milligramm koffeint tartalmaz, attól függően hogyan van elkészítve, vagy mennyire erős maga a kávé (ez márkafüggő).

Napi 500 milligramm koffein duplájára növelheti a vetélés kockázatát, valamint kétszer akkora eséllyel születik alacsony súllyal a baba.

A fenti két adat birtokában nyilvánvalóvá válik, hogy napi két kávé még elfogadható mennyiség a kismama számára, amennyiben úgy érzi szüksége van rá.

Az is előfordul, hogy a kávézás szokás a kismamánál és pusztán az íze miatt kívánja. Erre nagyon jó megoldás a koffeinmentes kávé, mely bizonyos márkák tekintetében semmilyen íz különbözőséget nem mutat.
 

Egyéb koffeinforrások

A kávé mellett érdemes tudni, hogy a kóla sokkal nagyobb koncentrátumban tartalmaz koffeint, tehát a kóla mellőzése sokkal fontosabb, hiszen akár két pohár kóla tartalmazhatja a kritikus koffeinmennyiséget.

A fekete teával ugyanez a helyzet, nagy mennyiségben tartalmaz koffeint (vagy teint), így többnyire a gyógynövényből készült teákat részesítsük előnyben terhesség alatt, ám ezeknek utána kell nézni alaposan, hogy mely fajtákat nem szabad várandósan fogyasztani.

Természetesen, az energiaital fogyasztása sem ajánlott, mely amellett, hogy rengeteg koffeint tartalmaz, egyéb káros anyagokkal is telítve van, mint például színezék, tartósítószer, természetazonos aroma. Akkor már inkább egy-egy csésze kávé mellett döntsön a kismama, és üdítő tekintetében érdemes rászokni a tisztított vízre.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: