21. Hét

A magzat nagyütemű növekedése lassulni kezd, de a szervei tovább fejlődnek. Súlya 370gramm. Most még életképtelen méhen kívül, de minden nappal egyre nőnek az életben maradási esélyei.

Tüdeje még igen fejletlen -a tüdőhólyagocskák éppen csak a születés előtti hetekben alakulnak majd ki.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Kevés a bőrét borító zsírréteg és a bőre is nagyon vékony még, átlátszó, s rózsaszín az áttűnő vérerek miatt. De egyre inkább hízni és erősödni fog. A magzatvíz új funkciója, hogy a pici már képes a benyelt kortyokból cukrot felvenni és feldolgozni, azonban még szinte teljes mértékben a méhlepény táplálja.

A csontvelő fokozatosan kezdi átvenni a sejttermelődésért felelős szerepet a magzati májtól és léptől. A nagy helye miatt igen aktív még a baba, s ilyenkor gyakori a far- vagy harántfekvés, de szépen lassan be fog helyezkedni fejjel lefelé.

A méh magasabb elhelyezkedése miatt a gyomor nekifeszül a rekeszizomnak, s ezért a tüdőnek is kevesebb hely jut. Ez a felelős az étkezések utáni nehezebb levegővétel miatt. Mind ez csökkenthető, ha kisebb adagokat fogyasztasz.

Hízás ellen leginkább a mértékletesség főleg a cukros ételek esetében, ezek mellőzése és némi sportolás javasolt - semmi esetre sem a fogyókúrázás.

Sportok közül is csak a könnyedebb és nem haspréssel járó mozgások ajánlottak, mint például a kocogás vagy az úszás, illetve, ha eddig még nem kezdted volna el a terhes tornát, itt az ideje, hogy kipróbáld. Nem csak a súlygyarapodás csökkentése vagy megállítása miatt érdemes a kismama torna. Fontos légzési, illetve nyújtó gyakorlatokkal készít fel a szülésre. Kismama torna megbízható szakemberekekkel egy csak nőknek kialakított edzőteremben? Igen, csak kattints ide!

A súlyos hízás pedig nem csak az alakodat deformálja, lábfájást, visszértágulást vagy hátfájást okozhat. A hátfájás ellen egyébként kérheted orvosodtól, hogy írjon fel neked fűzőt, ami segít a helyes testtartásban.


 
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: