Hormonrendszer változásai

A kismama szervezetében a legjelentősebb változást a hormonrendszer éli meg, hiszen a prograszteron és az ösztrogén szint nagymértékben megemelkedik, melynek hatására egy sor változás lép életbe a kismama szervezetében.

Ezek a változások mindegyike természetes folyamat és annak érdekében történik, hogy a baba a legnagyobb biztonságot élvezze a kismama szervezetében háromnegyed éven keresztül.
 

Hormonális változás leggyakoribb tünetei

A várandósság hormonális változásai bizonyos százalékban hasonló tüneteket mutatnak minden kismamánál, ám ezek egyike sem szabályszerű, elképzelhető, hogy valakinél egyáltalán nem jelentkezik egy tünet, ellenben egy ritkább tünet állandóvá válik.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Pontosan ezért, ez nem egy szabálygyűjtemény, melynek minden esetben a leírtak szerint kell működnie, hiszen a kismamák szervezete különböző, így nem lehet sablonosan kategorizálni ezeket a tüneteket.
 

Hányinger

A hányinger szinte minden várandós nőnél jelentkezik tünetként, kinél enyhébb, kinél durvább formában. Ez a tünet általában a terhesség első három hónapjára jellemző, azután elmúlik.

A mai napig nincs ezer százalékosan biztos magyarázat arra, hogy mi okozza a hányingert a terhesség alatt. Két nagyon valószínű magyarázat van, mely közül az egyik a hormonális változásokat jelöli meg okként.

A másik valószínű magyarázat a mechanikus behatás, mely a növekvő méh révén irritálja a gyomortájékot.
 

Mellfeszülés

A mellfeszülés tünete minden esetben felmerül, és egyértelműen a hormonális változás következménye a terhesség ideje alatt.

A hormonok arra késztetik a kismama szervezetét, hogy készüljön fel a hamarosan bekövetkező táplálásra, hiszen a szülés után a babát szoptatni kell.

Ebből adódóan a tejmirigyek megduzzadnak, valamint a legtöbb esetben a zsírszövetek is felszaporodnak valamelyest, mintegy védőréteget képezve a tejmirigyek körül.
 

Migrén esetén

Nem ritka eset, hogy az alapvetően migrénes nők nagy részének a terhesség ideje alatt egyáltalán, vagy csak nagyon ritkán van migrénes fejfájása. Ez abból következik, hogy a hormonális változások révén fájdalomcsillapító vegyületek is keletkeznek a szervezetben, így a megszokott fejfájás elmarad.

Érdemes megemlíteni azt a tényezőt is, hogy alapvetően a terhesség alatt van egy kismamának a legkevesebb fájdalma, legtöbb kismama egészségesebbnek érzi magát, mint előtte bármikor életében. Ez is többnyire a hormonális változásoknak köszönhető, ám erősen közrejátszik az érzelmi oldal is, miszerint a boldogság is kiváltja ezt az állandósuló kellemes érzést.
 

Hajhullás és haj dúsabbá válása

Ez a tünet mindenkinél másként jelentkezik, de egyértelműen a hormonváltozás terméke. Amikor hajhullást észlel egy kismama, egyáltalán nincs ok az aggodalomra, mivel azt előzőleg nagy valószínűséggel megelőzte egy időszak, mely alatt dúsabbá vált a haja, melyet nem vett észre, és az akkor felszaporodott többlet hullik ki néha váratlanul.

Legtöbb esetben a terhesség időszakában jön létre a fokozatos dúsabbá válás, majd a szoptatás ideje alatt észlelhető a hajhullás. Ilyenkor a legtöbb kismama megijed, főként akinek hosszú haja van, hiszen ők jobban érzékelik ezt a tünetet, ám aggodalomra semmi ok, nem valószínű, hogy kevesebb lesz a haja bárkinek, mint a terhesség időszaka előtt.
 

Végtagok megnövekedése

Nagyon kevés kismama észleli azonnal ezt a változást, hiszen a terhesség ideje alatt, valamint a szülés környékén egészen más dolgok kötik le a figyelmét. Leggyakrabban a szülés utáni első cipő vásárláskor válik világossá a kismama számára, hogy a lába megnövekedett. Ez is a hormonális változásoknak köszönhető.

Ritkább esetben a kismama testmagassága is növekedhet egy-két centimétert.
 

Hangulatingadozások

A hangulat változásait is leggyakrabban a hormonális változásnak tulajdonítják a szakemberek, ám ez legtöbb esetben nem bizonyítható, hiszen annyi érzelmi behatás éri ezen időszak alatt a kismamát, hogy ezek is óriási hatással vannak érzelmi állapotára, illetve a hangulatának változékonyságára.
 

Álmosság és fáradtság

A terhesség időszaka alatt fellépő drasztikus álmosság és fáradtság egyik oka a hormonváltozás, ám van még két oka, melyről nem szabad megfeledkezni.

Az egyik alapvető ok, hogy terhesség időszaka alatt a vérnyomás valamelyest csökkenhet, főként azoknál a nőknél, akik korábban fogamzásgátló tablettát szedtek, melynek cink tartalma elősegíti a magasabb vérnyomás kialakulását.

Másik oka a fent említett két tünetnek a kismama megterhelt szervezete, mely sokkal nagyobb fizikai igénybevételnek van kitéve még akkor is, ha éppen semmit nem csinál, csupán a szervezet ellátja a maga funkcióit. Ez a megterhelés ilyen tünetek révén ütközhet ki, mint az álmosság és a fáradtság.

Amikor ezt észleli a kismama, akkor azért lehet mit tenni az ügy érdekében. A vitamin és ásványi anyag bevitel megnövelése tehermentesíti, illetve erősebbé, ellenállóbbá teszi a szervezetet, így csökkenhet az álmosság és a fáradtság tünete, továbbá a baba fejlődésének és növekedésének is igen jót tesz a minőségi táplálék kiegészítő alkalmazása.

A fent felsorolt tünetek mellet rengeteg más tünet is jelentkezhet, melyek nagy része esetleg olyan kismértékű, esetleg olyan rövid ideig tart, hogy a kismama szinte nem is érzékeli annak meglétét.

Van még egy fontos tünet, mégpedig a bőrelváltozás tünete, melyről külön írás szól részletesen.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2010.12.02 13:22:02
Szia Vikianya, a has megkeményedése és megduzzadása ugyanúgy lehet a terhesség tünete, mint egy sor más dolog tünete, ez egyáltalán nem biztos, hogy terhesség. Az első tesztet akkor érdemes megcsinálnod, amikor a menstruációs ciklusodnak kellene lennie, illetve annak második-harmadik napján. A ma forgalomban lévő tesztek többségére rá van írva, hogy a nap bármely szakában elvégezhető, mégis az ébredés utáni első alkalom a legbiztosabb, ha az pozitív lesz, akkor egészen biztosan terhes vagy.

vikianya 2010.12.02 11:41:14
sziasztok.Kérdésem az lenne hogy 3. napja olyan a hasam mintha kiakarna durrani.Ez lehetséges "jel" terhességre???Émelygek is kicsit,de mást nem érzek.Mikor érdemes tezstet csinálnom?