Baba mama

A baba-mama kérdés igen érdekes. A két-három év alatti gyermekeket hívjuk általában babának, ám nagyon sokan már a magzatot is érző emberi lénynek tekintik, és babaként emlegetik, mint ahogy a kismama is, már a terhesség ideje alatt is félig-meddig mamának érzi magát.

Ez teljesen rendjén való, hiszen már a terhesség időszakában is gondoskodik leendő gyermekéről, csak kissé másként, mint majd a baba születése után.

A baba és a mama kötődése a legősibb és legerősebb kötődés, ami létezik, nem csupán a baba születésétől kezdve, de már a fogantatás pillanatától. A baba úgy éli le születése előtti háromnegyed évét, hogy folyamatosan hallja a mama szívdobogását, valamint a mama környezetében lévő zajokat.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A kismama nézőpontjából is igen meghatározó élmény a terhesség, hiszen olyan dolgokat tapasztal meg saját szervezetén keresztül, melyek kizárólag várandós állapotban történhetnek meg, és ezeket a történéseket szorosan összekapcsolja a születendő babával, illetve az anyaság érzésével.

Ez az erős kötődés a baba és a mama között a legtöbb esetben akkor is fennmarad, amikor a baba már eléri a felnőtt kort. Igen sok feljegyzés született arról, hogy valakit érzelmi vagy testi trauma ért, és az édesanyja rövid időn belül érdeklődött, hogy mi történt, mivel ő is érzékelte a traumát.

Ezek a dolgok megmagyarázhatatlanok a tudomány jelen állása szerint, de nagyon valószínű, hogy erősen összefügg a baba és a mama várandósság alatt kialakult kötődésével.

Amikor egy nő vállalja a várandósságot, akár tervezett, akár véletlen terhességről van szó, egy úttal vállalja azt a szoros kötődést, mely elengedhetetlen és szükséges része lesz ezen túl az életének.

Itt nem feltétlenül csupán az időbeosztás, valamint a karrierépítés területén beállt változásokról van szó, hanem ennél sokkal többről.

Amikor valaki kismama lesz, bár legtöbbjük csak bizonyos idő eltelte után veszi észre, élete központi kérdése a baba jóléte lesz, és ez nagyon sokáig így is marad, természetesen mindkét irányban.

A baba nem csupán azért próbál minden figyelmet megszerezni magának, mert nulla erőforrással rendelkezik, és teljes mértékben rá van utalva édesanyjára, hanem pontosan ez a kötődés az alapja, mely a terhesség időszaka alatt kialakul kettejük között.

Az esetek döntő többségében ez a kötődés egy életen át tart baba és mama között.
 

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: