Veszélyeztetett terhesség

Veszélyeztetett a terhesség akkor, ha a terhes asszony vagy magzatának élete valamilyen szövődmény által veszélyben van, tehát az átlagosnál nagyobb óvatosságot, sokszor állandó orvosi felügyeletet igényel.

Számtalan tényező eredményezhet veszélyeztetettséget a terhesség alatt, ezért is elengedhetetlen a terhesgondozáson való rendszeres részvétel. Magyarországon az elmúlt években megnövekedett az ilyen terhességek száma, körülbelül minden egészséges terhességre jut egy veszélyeztetett.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


E jelenség oka főleg a kismamák életvitelében keresendő: a 35 feletti életkor, a túlhajszoltság, sok stressz, cigarettázás, alkoholfogyasztás, korábbi abortusz mind növelik a várandósság során fellépő komplikációk esélyét.

Szakértők szerint a gyermekvállalás legalkalmasabb kora 20-30 év között van, 30 felett ugyanis már ugrásszerűen megnő a toxémia veszélye (magas fehérjeszint, vesekárosodás stb.), és ebben a korban már a magzati rendellenességek kialakulása sem ritka.

Cukorbetegség, epilepszia, pajzsmirigybetegség és a magas vérnyomás szintén kockázati tényezőt jelentenek, az ilyen betegségben szenvedő kismamák mindenképpen fokozott odafigyelésre szorulnak.

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy veszélyeztetett terhesség esetén táppénzre jogosult az anyuka (ez természetesen korábbi munkaviszonyától is függ), az így kapott összeg legfeljebb 70%-a lehet előző fizetésének.

Végső soron pedig nem kell tragédiaként felfogni a szigorú ágy- és szobafogságot: hasznosan is eltölthetjük az így nyert időt, végre elolvashatjuk kedvenc könyveinket, megnézhetjük a filmeket, amiket régóta szeretnénk, de készíthetünk számtalan ajándékot is babánknak... csak egy kis fantázia kell hozzá, és még élvezni is tudjuk a jól megérdemelt pihenést!
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: