Fejfájás terhesség alatt

A fejfájás a terhesség alatt gondokat okozhat, hiszen a kismamák legtöbbje tisztában van azzal, hogy nem szerencsés várandósan gyógyszert bevenni, hiszen minden, amit a kismama beszed, az előbb-utóbb eléri a magzatot a véráramon keresztül.

Általában azok a kismamák, akik alapvetően hajlamosak a migrénes fejfájásra, már a terhesség előtt félelemmel gondolnak arra az időszakra, amikor nem szabad majd szedniük megszokott gyógyszereiket. Ez a félelem azonban többnyire alaptalan, hiszen a hormonváltozásoknak köszönhetően a migrénes fejfájások nagy valószínűséggel teljesen elmúlnak a terhesség ideje alatt.
 

A terhesség alatti fejfájás három leggyakoribb oka:

  • kalcium és magnézium hiány
  • B-vitamin és C-vitamin hiány
  • magas vérnyomás
 

Fejfájás megelőzése

A kismamának kötelessége gondoskodni arról saját maga számára, hogy minden nap hozzájusson a megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz.

Tévhit, hogy a zöldség és gyümölcsben gazdag táplálkozás fedezi ezt a szükségletet, ezért mindenképpen ki kell választani egy jó minőségű, természetes alapanyagokból készült táplálék kiegészítőt, mely elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot biztosít a kismamának a magzat fejlődéséhez.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Amennyiben ezt megteszi a kismama, jó eséllyel minden fájdalomnak elejét veszi.

Másik nagyon fontos dolog, hogy kerülni kell a koffein tartalmú dolgokat, valamint erősen oda kell figyelni a táplálék minőségére, lehetőség szerint nem szabad gyorséttermi vagy félkész ételeket fogyasztani, mert abban nagyon sok olyan szintetikus anyag van, mely nem feltétlenül szükséges a magzat és a kismama számára.
 

Fejfájás gyógyítása

Amennyiben a megelőzés elmaradt, és már fáj a feje a kismamának, elsősorban meg kell bizonyosodni arról, hogy magas-e a vérnyomása. Ehhez akár a védőnő segítségét is lehet kérni, vagy saját vérnyomásmérővel is meg lehet mérni.

Ezen kívül nagy adag multivitamint kell bejuttatni a szervezetbe, valamint rendszeressé tenni az evést, amennyiben nem az.

Előfordul, hogy a fejfájás huzamosabb ideig, akár napokig megmarad, akkor mindenképpen orvos segítségét kell kérni, de lehetőleg olyan gyógyszereket érdemes szedni, melyek homeopátiás készítmények. Ugyanolyan hatékonyak, mint bármely más fájdalomcsillapító, ám a magzatra kevésbé ártalmasak.

Amennyiben a megelőző intézkedésekre, a megfelelő táplálkozásra és a vitaminokra odafigyel a kismama, roppant kicsi az esélye, hogy fejfájás gyötörje.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2011.01.23 18:30:25
Szia Beáta, C-vitamin és B-vitamin, valamint multivitamin emelt adagban. Ezt nyugodtan beszedheted, csökkenti a fejfájást. Fájdalomcsillapítókkal ne kísérletezz, mert árthat a babának.

Lázók Beáta 2011.01.21 10:43:08
Ha nagyon fáj a fejem mit merjek bevenni,mert több variációval találkoztam?