Szintetikus színezékek

Szintetikus színezék szinte minden kozmetikumban megtalálható, amelyikben nincs ilyen adalékanyag, azon külön fel van tüntetve, hogy szintetikus színezékmentes termék, és kizárólag ezeket érdemes megvásárolni.

Muszáj tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a szintetikus színezékek mindegyike káros, a kérdés csak az, hogy milyen mértékben.

Miért kerül szintetikus színezék a kozmetikai termékekbe?

Egyetlen oka van, amiért ezeket a roppant káros anyagokat hozzáadják a kozmetikai termékekhez, hogy könnyebben eladhatók legyenek. Mindössze pszichológiai hatást gyakorolnak az emberekre, és valóban működik a trükk.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A szintetikus színezéknek mindössze vizuális funkciója van, egyfajta „optikai tuning” a gyártók részéről, a hatásfokán semmit nem változtat a terméknek.

Érdemes végiggondolni, ha valaki szeretne megvásárolni egy gyümölcs kivonatos tusfürdőt, és például az epreset választja, sokkal szívesebben veszi meg azt a terméket, amelyik szép piros színnel rendelkezik, továbbá egy gyógynövényes sampon sokkal könnyebben eladható, ha szép zöld színe van.

Ugyanez érvényes a babák számára gyártott kozmetikumokkal, melyeknek színe gyakorta kék vagy rózsaszín, hogy passzoljon a babákról alkotott elképzeléseinkhez, illetve illeszkedjen az összképbe, pedig csak a baba egészségét károsítjuk a szintetikus színezékekkel felturbózott kozmetikumokkal.

Érdemes tudni, hogy a színes kozmetikumok, melyeket a hölgyek sminkeléshez használnak, elképesztő mértékben tartalmazzák a szintetikus színezékeket, ami elképesztő mértékben káros a szervezetre. Nem az a lényeg, hogy egy hölgy szokjon le a sminkelésről, erről szó nincs. Olyan színes kozmetikumokat kell vásárolni, melyek természetes alapanyagúak, főként a várandós és szoptatós kismamák számára nagyon fontos ezek alkalmazása.

Mit okozhatnak a szintetikus színezékek?

Elképesztően széles a skálája azon betegségeknek és elváltozásoknak, melyeket a szintetikus színezékek okoznak.

A legenyhébb változat az allergiás reakció, mely általában bőrgyulladásban fejeződik ki, vannak viszont ennél sokkal durvább hatású készítmények.

A legtöbbjük ezeknek a szereknek mérgező, illetve rákkeltő hatású, okozhatnak sejtmutációt, agykárosodást, fejlődési rendellenességet (kismama esetén a magzat számára), és egytől egyig minden fajtája a szintetikus színezékeknek rombolja az immunrendszert, ami természetesen egyéb betegségek kialakulásához vezethet, mivel a szervezet védekező képessége csökken.

Mit figyeljünk a kozmetikumok csomagolásán?

Az első gyanús jel egy kozmetikum esetében, ha túlságosan sárga, zöld, piros, fehér, vagy lila a termék. Ezek a leggyakoribb színek, persze a többi szín sincs kizárva, csak ezek fordulnak elő legtöbbször.

A csomagoláson a következő betű és számkombinációt kell figyelni a tartalmi leírásban:

C.I.19140
C.I.20040
C.I.21100
C.I.21108
C.I.42053
C.I.42090
C.I.42520
C.I.45170
C.I.50325
C.I.60724
C.I.74260
C.I.77163

Ezek a szintetikus színezékek tartalmaznak mérgező dioxinokat, mérgező anilint és fenol származékokat, amik erőteljesen rákkeltők és mérgezők, tehát mindenképpen nagymértékben károsítják az egészséget. Milyen jelzésekből tudatjuk azt, hogy valami tényleg biokozmetikum és a fent felsorolt összetevőket nem tartalmazza? Kattints ide, ha kíváncsi vagy!

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: