Egészséges babaszoba

Az egészséges babaszoba nagyon fontos a babák számára, főként az újszülöttek számára, és ez nem csupán a szoba tisztán tartását jelenti, hanem ennél sokkal összetettebb a kérdés.

Nagyon sok vegyi anyag kerül a babaszobába, anélkül, hogy tudnánk róla, éppen ezért érdemes ezzel kapcsolatban tájékozódni, hiszen az újszülött szervezete még nincs felkészülve a tökéletes védekezésre, immunrendszere még nem fejlődött ki, ezért a védelmet nekünk, szülőknek kell ellátni.

A padlóburkolat

A babaszobába legoptimálisabb, ha laminált parkettát fektetünk le, méghozzá olyan típusút, mely nem igényel ragasztást.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A normál parkettával kapcsolatban az okozza a gondot, hogy a fedőlakk oldószere még évek múltán is folyamatosan bocsátja ki magából a formaldehidet, valamint egyéb illékony szerves vegyületet, még akkor is, ha ezt szaglás útján már nem érzékeljük.

Miért érdemes parkettát választani a babaszobába? Érdekel? Akkor kattints ide és olvasd el az erről szóló hasznos cikkünket!

A padlószőnyeg ragasztásával pontosan ugyanez a probléma, szintén káros vegyületeket bocsát ki magából az oldószer.

Amennyiben mindenképpen a hagyományos parkettához ragaszkodik valaki, az is megoldható, ám akkor mindenképpen kizárólag vizes bázisú lakkot kell választani, és a parkettát újra kell csiszolni és lakkozni. Ebben az esetben már nem lesz káros a baba egészségére.

Szőnyegek tekintetében mindenképpen természetes alapanyagot válasszunk, semmiképpen ne tegyünk a babaszobába szintetikus alapanyagú szőnyeget, hiszen ezek esetében is felhasználásra került valamilyen kötőanyag, mely szintén veszélyes lehet a baba egészségére.

Falfestés

A babaszoba semmiképpen ne tapétázva legyen, mivel a tapétaragasztó is tartalmaz egészségre káros anyagokat, ha mégis tapétázni szeretnénk, akkor azt egyszerű cellulóz ragasztóval tegyük, és csakis papír tapétát ragasszunk a falra, ne műanyagot.

Festék tekintetében is nagy odafigyeléssel kell választani, mindenképpen olyan festék kerüljön a falra, mely természetes pigmenteket tartalmaz, tehát VOC mentes.

Bútorok

Első gyermek esetén általában új bútorokat vásárolunk a babaszobába, és ez szintén egy veszélyforrás lehet, hiszen bútorgyártás során is alkalmaznak olyan vegyi anyagokat, illetve ragasztókat, melynek oldószere tartalmaz formaldehidet.

Ebben az esetben érdemes olyan bútort vásárolni, mely természetes anyagokból készült. Semmiképpen ne válasszunk műanyagot, se préselt fát, mely formaldehid felhasználásával készül.

A legjobb választás a tömörfa bútor, mely olajjal vagy viasszal kezelt, mivel ez nem mérgező.

Biztonságos, minőségi és gyerekbútorokról ide kattintva olvashatsz!

Tisztítószerek

A babaszobában a lehető legkevesebb vegyszert alkalmazzuk, mivel a legtöbb tisztítószer tartalmaz olyan vegyi anyagokat, melyek belélegezve károsak a szervezetre.

A szőnyeget lehetőleg gőztisztító géppel tisztítsuk vegyszer nélkül, az is tökéletesen megszabadítja a szőnyeget a szennyeződéstől, főként ha a babaszobába kizárólag cipő nélkül járkálunk be.

A portörléshez és a kisebb szennyeződésekhez használjunk mikroszálas tisztítókendőt, mely nem igényel vegyszert és így is hatékony.

Amennyiben mindenképpen valamilyen szennyeződés eltávolítására van szükség, akár a babakádban, akár a pelenkázón, akkor olyan tisztítószerrel tegyük azt, mely természetes növényi és ásványi alapanyagokból állnak. Ezek a tisztítószerek is nagyon hatékonyak, és nincs semmilyen káros hatásuk a levegőbe, illetve a baba légző szerveibe kerülve.

Bababarát tisztítószerek ide kattintva!

Levegő minősége

Soha semmilyen körülmények között ne használjunk a babaszobában légfrissítőt.

A légfrissítők elképesztő mértékben tartalmaznak olyan vegyi anyagokat, melyek belégzése roppant káros a szervezet számára, egy baba számára akár végzetes is lehet.

Sokkal hatékonyabb a gyakori szellőztetés, illetve ha mindenképpen valamilyen illatot szeretnénk a babaszobába, akkor ezt természetes illóolaj által tegyük.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: