Vérzés terhesség alatt

A terhesség időtartama alatt különböző okokból alakulhat ki a hüvelyi vérzés, amelynek eredetét minden esetben orvossal kell kivizsgáltatni. Előfordulhat, hogy a vérzés ártalmatlan, és mindössze az anya szervezetében lezajló hormonális változások következménye, ugyanakkor vetélés kezdetének (és egyéb, a babát és mamát egyaránt fenyegető veszélyeknek) jele is lehet.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Az első két-három hónapban tapasztalható enyhe, barnás színű pecsételő vérzés oka normális esetben a kialakulóban lévő méhlepény hormontermelésével kapcsolatos: a petefészek sárgatestjétől lassan átveszi a terhességet fenntartó hormonok termelését, ami a hormonszint ingadozásával jár. A méhnyálkahártya emiatt kis mértékben lelökődhet, a menstruációhoz hasonló - de annál kisebb mennyiségű - vérzést eredményezve. Ez rendszerint az éppen „esedékes" menstruáció időpontjában jelentkezik. A vérzés tehát ebben az esetben nem jelent veszélyt, mégis javasolt az orvossal való konzultáció és ultrahang elvégzése.

Okozhat még a fentihez hasonló vérzést az is, ha a pete illetve a méhlepény a méhszáj közelében tapad meg, vérömlenyeket okozva annak felületén. Ez a magzat számára veszélyes, jó esetben azonban ahogy a méh növekszik, úgy kerül feljebb a tapadási felület is, ezzel megoldva a problémát. Ehhez viszont elkerülhetetlen a kismama kórházi felügyelete és az ágynyugalom.

Ha a vérzést erős, görcsös alhasi fájdalom kíséri, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ez ugyanis vetélés vagy méhen kívüli terhesség jele lehet. Méhen kívüli terhesség esetén a tünetek kiegészülhetnek lázzal, gyengeséggel, hányingerrel is.

A 28. hónap utáni vérzést okozhatja részleges lepényleválás, megrepedt hüvelyi véna is, így ebben az esetben is forduljunk orvoshoz!

A fentiekből következik, hogy a terhesség során jelentkező vérzést sosem szabad figyelmen kívül hagyni. Panaszunkkal azonnal keressük fel orvosunkat! Kényelmes, higiénikus betétek a szülés utáni vérzés felfogására és speciálisan erre kialakított fehérneműk ide kattintva!
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2011.01.23 20:29:08
Szia Bubuka, a pecsételő vérzés normális és az enyhe hasfájás is. A méh ilyenkor felkészül a méretváltozásra. Akkor van baj, ha vérzel, vagy ha nagyon erősen fáj a hasad, ha ezt nem tapasztalod, akkor nincs gond, elég ha megvárod a vizsgálat időpontját.

bubuka 2011.01.19 18:18:37
Sziasztok,
Már 6 napja késik és csináltam tesztet is amin nagyon halványan látszott a csík, nagyon örültem, hétfőn be is jelentkeztem egy orvoshoz, de csak péntekre volt szabad hely. Gondoltam nem baj, elvileg még 5 hetes lehetek. Viszont ma kicsit jobban fáj a hasam(de nem görcsöl) és mikor Wc-re megyek akkor van barnás, pirosas folyás (de nem olyan mikor meg van). Szerintetek elég ha megvárom a pénteket? Köszi

anonym 2010.12.07 13:05:40
Szia Bernadett, ha pénteken kezdődött volna a menstruációd, akkor azt a mai napon már kimutatja a teszt. Elméletileg a soron következő menstruáció második, vagy harmadik napján már elfogadható a teszteredmény, úgyhogy nyugodtan vegyél egy tesztet és reggel ébredés után csináld meg. Az eredménytől függően jelentkezz be orvoshoz.

Horváthné Bernadett 2010.12.07 11:12:41
Szia! Nekem is hasonló problémám van. A történetem a következő. Van már két gyermekem. A nagyobbik most hétvégén egy napot hányt. Mire az orvos vírusos fertőzés. Én már úgy péntek óta fáradékony vagyok, fájnak a melleim, bővebb a folyásom, szédelgek néha, és rosszul érzem magam. Vasárnap én is hánytam. Erre a doki, hogy elkaptam a gyerektől. Hát ő nincs rosszul, nem hányt szombat óta, eszik, kakil rendesen. ÉN meg most is émelygek. Mivel már van két gyermekem, nem gondoltam, hogy becsapna a testem, és azt hittem, megint gyereket várok. Pénteken kellett volna megjönnie, ezért nem is vettem még tesztet. De ma reggel enyhe fájdalmat éreztem, és barnás folyást. A fájdalom nem állandó. Fáj egy kicsit, majd abba marad. Nem tudom, mit tegyek. Van értelme tesztet venni? Elvileg negyedik hetes vagyok orvosilag. A férjemmel november 28-án voltunk együtt. Ezt már kimutatja a teszt? Vagy lemenjek nőgyógyászhoz? Ő láthat ilyenkor már valamit?
Már örültem, hogy újra gyermekem lesz. Előre is köszi a segítséget

anonym 2010.12.05 10:15:46
Szia Niki, a barnás folyás nem probléma, ha nem nagy mennyiségű és nem fáj közben a hasad, ám az orvosi vizsgálattal nem kellene várnod, és az orvosnak mindenképpen említsd meg, hogy már volt egy vetélésed, hogy ehhez képest adjon utasításokat, amúgy meg szerintem pihenj minél többet, az sosem árt. Pancsának igaza van, az orvosok sokszor nem veszik annyira komolyan ezeket a problémákat, mint amennyire kellene, hiszen utólag nem nekik okoz bonyodalmat, valamint nem az ő életüket befolyásolja. Néha kicsit erőszakosnak kell lenni az orvosokkal ahhoz, hogy valóban mindent figyelembe vegyen.

anonym 2010.12.05 10:13:01
Kedves Szifó, a rózsaszínes váladék teljesen normális, a hormonális változások miatt van, ha nincsenek fájdalmaid és nem vérzel, akkor nincs ok aggodalomra.

Niki 2010.12.04 14:29:55
Sziasztok! Kb. 3hete terhes vagyok,orvosnál nem voltam! Most nem rég barnás folyásom kezdödött! Már volt egy vetélésem! Kérlek segitsetek! Köszönöm

Szifó 2010.12.03 14:47:30
Sziasztok! 5 hetes terhes vagyok. Az első orvosi vizsgálatig még van 3 napom. Viszont két napja rózsaszínes váladék jelent meg kis mennyiségben. Ez természetes vagy valami baj lehet a babával?

Pancsa 2010.12.01 08:50:49
Sziasztok!Én is véreztem a fiammal 6-7 hetes kor óta,de elég lazán vette az orvosom.Aztán 24 hetesen a mentő vitt el a kórházba és ott 2 hét múlva 26 hetesen megszületett a fiam 700gr-mal.Rémálom volt.Vegyétek komolyan!

anonym 2010.11.24 17:01:47
Szia Rea, vasárnap óta vérzel és alhasi görcseid vannak, ami annyit jelent, hogy már hétfőn el kellett volna menned orvoshoz. Igen, nagyon is lehetséges, hogy baj van, de ezt nem lehet tudni orvosi vizsgálat nélkül. Szerintem azonnal menj el orvoshoz.

Rea 2010.11.23 17:51:58
Sziasztok! Én is nagyjából 6-7 hetes terhes lehetek. Azért nem tudom pontosan, mert még csak a teszteken vagyok túl, orvosnál nem jártam. Viszont Én is vérzek elég erősen, és nyilaló alhasi fájdalmaim is vannak. Csütörtöki az első pozitív tesztem, vasárnaptól pedig görcsölök, hol jobban, hol kevésbé. Lehetséges, hogy nagy a baj? Segítsetek!

anonym 2010.11.08 13:46:22
Szia Renci, hat hetes terhesen a vérzés nem sok jót jelenthet, lehetséges, hogy nincs túl nagy baj, de a biztonság kedvéért szerintem menj el orvoshoz sürgősen.

renci 2010.11.08 13:27:54
szijasztok.20 éves vagyok és 6 hetes terhes ma vettem lszre hogy vérzésem van.fájdalmat nem érzek .de nagyon félek hogy a babával van baj.miért vérezhetek?