A várandósság első jelei

A terhesség jeleit három csoportba sorolhatjuk: gyanújelek, valószínűségi jelek és biztos jelek.

Gyanújelek

Ilyen például a gyakori émelygés és hányinger. Ezek a tünetek utalhatnak gyomorrontásra is. Viszont a gyakori reggeli, vagy egész napos rosszullét már annál inkább feltételezheti a várandósságot.

Előfordulhat egyeseknél, hogy fémes ízt éreznek a szájukban, vannak akik megundorodnak egyes ételektől, s vannak akik épp ellenkezőleg, egyre gyakrabban szeretnének egy bizonyos ételfajtát fogyasztani, azaz kívánósak lesznek.

Valószínűségi jelek

A legmegbízahatóbb jele a terhességnek a menstruáció kimaradása. Ez sem százszázalékosan biztos, hiszen fiatal lányoknál előfordulhat a rendszertelen havi vérzés.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A gyakori vizelési inger éppúgy feltételezhet terhességet, mint húgyúti fertőzést. A mell növekedése, esetleg bizsergése és igen érzékennyé válása is betölthet figyelmeztető jelet, hasonlít azonban az érzés a menstruációt megelőző tünetekhez, sokszor jóval erősebb annál.

Némely esetekben előfordulhat előtej szivárgás is. A nők közül sokan kiváltképp fáradtnak érzik magukat.

Biztos jelek

A terhességi teszt pozitív, illetve a terhességet megállapító ultrahang.

Mindenesetre ha bármelyik tünetet észleljük, javasolt terhességi teszt elvégzése, s amennyiben az pozitív, minél hamarabb keressünk fel nőgyógyász szakorvost, a későbbi terhesgondozás miatt, vagy ha nem szerettünk volna babát, a terhességmegszakítás miatt. Azonban jól gondoljuk meg hogyan döntünk, hiszen nincs annál csodálatosabb, mint a kezünkbe fogni újszülött gyermekünket.

Természetesen mindig lehetnek olyan tényezők, amelyek miatt mégis az abortusz mellett döntünk.

Tovább az orvosi vizsgálatokhoz >>
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2011.01.23 20:52:06
Szia Laurita, teljesen jól csinálod, nincs miért kapkodni, várd meg, hogy a következő menstruációd bekövetkezik-e, és ha nem, csak azután csinálj tesztet, előbb nem is érdemes. Azért érdemes olyan életvitelt folytatni, hogy számíts rá, hátha várandós vagy, szóval vigyázz magadra.

anonym 2011.01.23 20:49:50
Szia Ew, természetesen lehet, hogy terhes vagy. Február első hetében csinálj egy tesztet, ha pozitív, akkor irány az orvos, és hamarosan anya leszel.

Laurita 2011.01.22 21:01:55
Sziasztok.
Mindig a hónap végén jönn meg és átt nyúlik a hónap elejére. A múlt hónapban megjött de ölte volt egykis vérzésem.
Most meg 2 volt vérzésem ugy érzem hogy nőt a mellem nyilalló fájdalmat érzek a hasam alján ha hasra fekszem olyan mintha valamivel nyomnák a hasam. És hiába eszem nem érzem olyan mitnha mindig ennem kéne és nem elég! De még nem csináltam tesztett mert ugy gondolom hogy megvárom a hónap végét hogy megjönn-e.
Ezzel kapcsolatban szeretném kérni a tanácsokat illetve a meglátásokat.
Előre is köszönöm =)

ew 2011.01.14 19:22:09
Sziasztok!December 26kán jött meg a havim.Azóta szinte minden nap együtt voltunk a párommal,hisz nagyon szeretnénk babát.Január 9től pedig azt vettem észre hogy nőtt a mellem érzékenyebb lett.Két napja hányingerem van,émelygek,szédülök,sűrűben pisilek,nagyon fáradékony vagyok bármikor tudnék aludni,ami eddig nem volt rám jellemző.Ezeket a tüneteket szinte egész nap érzem.Lehetséges hogy terhes vagyok?

Bné 2010.12.30 06:43:58
Kedves Anonym!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!

anonym 2010.12.29 11:13:26
Szia Bné, több okból is lehet negatív a teszt, elképzelhető, hogy túl korán csináltad meg, a legbiztosabb, ha a soron következő menstruáció második-harmadik napján csinálod. A másik oka a negatív eredménynek az lehet, ha napközben csináltad meg a tesztet. A legbiztosabb eredményt a reggeli első vizelet alapján lehet megtudni. Attól függően, hogy mikor kellene következő alkalommal menstruálnod, ahhoz képest végezd el újra a tesztet, ha akkor is negatív, akkor más oka van a tüneteidnek.

Bné 2010.12.26 16:54:44
Sziasztok!Én azt szeretném megkérdezni, hogy mi a teendő akkor,ha érzem a terhesség tüneteit magamon (hányás, hányinger, émelygés,mellfeszülés), de a teszt negatív lett.Az lehetséges, hogy túl korán csináltam tesztet vagy csak téves riasztás?A választ előre is köszönöm!Bné

kititamita 2010.12.03 12:38:55
Köszönöm szépen a választ! Hát most még idegesebb vagyok..

anonym 2010.12.01 14:40:38
Szia Kitiamita, még túl korai volt a teszt, akkor a legmegbízhatóbb az eredmény, ha a soron következő menstruáció idején csinálod, annál előbbi időpontban még akkor sem biztos, ha az van a dobozra írva. Természetesen lehetnek terhességi tüneteid már az első napokban is, nekem is voltak, az ájulás lehet vérnyomás ingadozás, ami teljesen természetes a terhesség első időszakában. Várd meg azt a dátumot, amikor a menstruációd harmadik napja lenne (ha addig nem jön meg), és akkor csinálj tesztet reggel ébredés után. Az az eredmény lesz a biztos.

kititamita 2010.12.01 12:32:09
Sziasztok! Én azt szeretném megkérdezni h kb 1 2 hetes terhes lehetek ha az vagyok a teszt negatív lett de ma is rosszul voltam hányingerem van egyik nap elájultam pedig nem vagyok az a fajta olyan érzésem van mintha megjönne de még nem kellene neki de azt hallottam h 1 2 hetes terhesen még nincsenek tünetek vagy vannak ??

remka 2010.11.12 12:31:50
Legyen igazad! csak azért nem merem elhinni, mert azt hallottam, hogy 10 percen túl a 2. csík akkor is megjelenhet halványan, ha nincs terhesség..Remélem nem "ál-pozitív".

anonym 2010.11.12 09:25:27
Szia Remka, a Gabriel az egyik legmegbízhatóbb terhességi teszt, ha megjelent a két csík, akkor terhes vagy.

remka 2010.11.12 08:44:48
menstruáció kimaradt.teszteltem ma reggel, kb. 10 perc után nagyon halvány, alig látható csík jelent meg, utána ez kicsit erősebb lett.Gabriellel teszteltem.Lehet pozitívként értékelni a tesztet? Köszönöm előre is: Remka

erzsike 2010.10.20 13:13:47
köszönöm szépen a választ Kata.tudod gondoltam arra is,lehet hogy tul hamar csináltam a tesztet.

Kata 2010.10.20 12:43:37
Szerintem csináld meg egy hét múlva újra a tesztet, ha meg akarsz nyugodni, vagy ha még akkor sem, akkor tipegj el a dokihoz. De a teszt valószínűleg jól mutatta, szóval no para :-)

Erzsike 2010.10.20 08:43:35
a terhességi tesztem negativ lett,de én még is ugy érzem,hogy terhes vagyok.kérlek válaszolj