A terhesség 2. hete

Ez az utolsó menstruációnk utáni hét, amelynek végén bekövetkezik a peteérés. A nyálkahártya megvastagodik és az érett pete vándorútjára indul a petevezeték felé. Majd oda besodródva, ha találkozik a hímivarsejttel, megtermékenyül és kb. 10 nappal később beágyazódik a méhfalba. Amennyiben nem történt meg a megtermékenyítés, a következő menstruáció alkalmával, tehát kb. 3 hét múlva leválik és távozik a szervezetből.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A pete érése során egyes nők hasfájást tapasztalhatnak azon az oldalon, ahol a peteérés történik. Egyébként semmi jelét nem mutatja a terhesség.

Érdemes tisztában lenned a családod kórtörténetével, az esetleges betegségek kizárása vagy kezelésének időben való elkezdése érdekében.

Életmódodat alakítsd úgy, hogy figyelembe veszed, remélhetőleg terhes vagy már. Nagyon fontos, hogy vigyázz magadra mivel a harmadik hét végétől már az embrió is fejlődni kezd, s az embrionális időszak a legfontosabb a baba fejlődése szempontjából, mivel akkor fejlődnek majd ki a szervei.

Az első pár hétben vetélés esélye magasabb, amelynek oka lehet, hogy a szervezeted még nem készült fel arra, hogy egy új élőlény fejlődjön ki benne, de a stressz, a fizikai megerőltetések vagy a lelki traumák szintén hozzájárulhatnak, hogy elveszítsd a picit. Tényleg vigyázz magadra!

Tovább >>
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2010.12.22 10:34:25
Kedves Linda, nem vagyok orvos, ennek ellenére szívesen válaszolok. Természetesen lehetsz terhes, de számos más oka is lehet annak, hogy hányingered van és hasonlók. Azt javasolom csinálj egy terhességi tesztet, és utána az eredmény szerint cselekedj, ha pozitív, akkor keress egy orvost.

linda 2010.12.19 09:36:40
kedves doktorno lene egy fontos kerdesem.Lehetek terhes ha a mestruaciom megjot es csak egy napig tartot?
Es valamikor egyes etelek utan jon hogy hanjak?kerem hogy valaszojan koszonom elore is.