Terhesség és a dohányzás

 
Sajnos napjainkban egyre elterjedtebb a dohányzás és egyre kevesebb várandós nő képes lemondani a cigarettáról a terhessége idejére sem. Pedig legoptimálisabb az az állapot lenne, ha már a teherbeesés előtt abbahagyná a kismama a dohányzást.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Egy Birminghami kutatás szerint a terhesség alatt visszaszorított dohányzás nem csökkenti a nikotinszintet a szervezetben, tehát épp úgy károsíthatja a magzatot az anya által elszívott akár 5-6 szál cigaretta is. Felléphet vetélés, koraszülés is, de a kisbaba tüdeje is károsodhat, légzési problémái lehetnek a későbbiek folyamán is, a gyermek születési súlya kisebb lesz, még akár értelmi fogyatékosságot is eredményezhet a dohányzás.

Szülés után pedig a nikotin az anyatejbe kiválasztódik, így szoptatás közben éppúgy eljut a baba szervezetébe. Viszont előfordulhat az is, hogy nem javasolják az anyukának a leszokást, mert az nagyon megterhelné a szervezetét, ebben az esetben nagyobb mértékű C-vitamin bevitellel csökkenthetjük a kockázatokat.
Mindenképpen érdemes minél hamarabb abbahagyni a „füstölést” és kerülni akár a passzív dohányzást is (amikor nem dohányzunk, de a körülöttünk lévő emberek igen és az általuk elszívott cigaretta füstjét szívjuk be, ami talán még károsabb is, mintha mi magunk szívnánk el a cigit).
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: