Terhességi cukorbetegség

Mit nevezünk terhességi cukorbetegségnek?

Terhességi cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a cukorbetegség a terhesség alatt alakul ki. Az anya ugyanúgy termel inzulint, viszont a terhesség alatt sokkal többre van szükség, ezért alakul ki mégis hiány.

Kezdetben étkezés után lesz magas a hiány, majd már éhgyomorra is emelkedik a vércukor, a sejtekben pedig aceton halmozódik fel. Az anya által és a magzat által termelt inzulin nem keveredik, a magzat csak annyit termel, hogy a saját normális vércukorszintjét fenn tudja tartani.

A terhességi cukorbetegség veszélyei

Károsodhat a lepény, mert inzulin hiány hatására károsodnak a sejtek, minek következtében lepényelégtelenség lép fel, ami rontja a magzat tápanyag és oxigén ellátását. Ha a magzat nem kap elég oxigént, akkor a méhen belül könnyen elhalhat.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Ha túl sok cukor jut át a magzatba, a baba elkezd hízni. Elsősorban a hasi szerveit (máj, lép) érinti, valamint a víz is szaporodik, és ödéma lép fel. Az ödéma zavarja a szervek működését. Az elhízott magzatnak több oxigénre van szüksége, viszont az elégtelen lepényműködés miatt azt nem kapja meg.

A magzat hasnyálmirigye alkalmazkodik a sok cukorhoz és jelentős inzulintermelést produkál. Mivel romlott a lepény működése, a cukorbevitel is csökkenni fog, és a magzat vércukorszintje hirtelen leeshet. Ennek következtében károsodhat sőt, meg is halhat.

A magzat sérülékenyebbé válik, ezért a szülés alatt könnyebben szenvedhet károsodást. Ennek következtében gyakoribb a császármetszés alkalmazása.

Szülés után gyorsan csökkenhet a magzat vércukorszintje, az inzulin túltermelés eltünteti a vérből a cukrot és súlyos agyi károsodást okozhat. A vizenyős magzati szervek pedig hibásan működnek. A máj zavara nyomán véralvadási probléma keletkezhet, előfordulhat agyvérzés is. Nehezen tud a környezetéhez alkalmazkodni a baba, ha a szíve is hibásan működik.

Mit tehetünk a veszély csökkentése érdekében?

Nagyon fontos, hogy minél korábban felismerjék a cukorbetegséget az anyánál, mert akkor annál kevésbé fog következményekkel járni. Először szűrővizsgálaton kell résztvenni és utána kérhet a kezelőorvos diagnosztikai vizsgálatot.

Egy elterjedtebb módszer is létezik, az ún. „zsemlés" módszer, amikor vérvétel előtt egy órával meg kell enni egy vizes zsemlét (30g szénhidrát), és 2 dl tejet (kb. 10g szénhidrát) kell inni. Gyanús esetekben cukorterhelést kell végezni.
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: