Magzatvédő vitaminok

Azon a kismamák számára, akik megfelelően táplálkoznak, biztosítva van a napi vitamin és ásványi anyag bevitel, VAGYIS, ez az állítás mintegy fél évszázaddal ezelőtt volt igaz, ma már sajnos csak a tévhit van érvényben.

Élelmiszereink nagy része génkezelt, gyorsérlelt, zöldségekből és gyümölcsökből, valamint különböző legális szteroidokkal pár nap alatt felnevelt állatokból áll. Azt gondolom, nem kell túlságosan belemélyedni a témába, valamint biológusnak sem kell lenni ahhoz, hogy teljesen nyilvánvaló legyen, ezek az élelmiszerek nem biztosítják a napi vitaminszükségletet még egy átlagos szervezet számára sem, egy kismama számára főként nem.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>

Magzatvédő vagy kismamavédő vitaminok?

A magzatvédő vitaminoknak sokkal inkább kismama védő vitamin elnevezést kellett volna adni, hiszen a magzat még akkor is felszívja a tápanyagot, a vitamint és az ásványi anyagot a kismama szervezetéből, ha a kismamának saját szervezete számára szinte semmi nem marad.

Ez tulajdonképpen egy nagyon jó szervezeti felépítés, hiszen a magzat ezáltal védve van, és ha a kismama egy-két napig nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű vitaminhoz, a magzat akkor is megtalálja a tartalékokat, és azokhoz nyúlva semmi hátránya nem származik az ilyen egyenetlenségekből.

Azonban, ha a kismama huzamosabb időn keresztül nem juttatja be saját szervezete számára a megfelelő vitamin és ásványi anyag mennyiséget, akkor szervezete tartalékai előbb-utóbb kiürülnek. Ebből adódóan a kismama legyengül, nem lesz elegendő ereje a szüléshez, valamint a szoptatás során nem lesz megfelelő minőségű a kiválasztódott anyatej.

Ez a legenyhébb verzió, ami történhet, hiszen ha túlságosan kimerülnek a kismama vitamintartalékai, akkor az már a magzat egészségének rovására is mehet. Nem beszélve arról, hogy milyen mértékben romlik mindkettőjük immunrendszere, továbbá milyen hatással van a lehetséges genetikai rendellenességek kialakulása és a vitamin mennyiség között.

Ebből látható, hogy a „baba-mama-védő” magzatvédő vitaminok igen fontosak a kismama számára.
 

Miért pont magzatvédő vitaminok?

A kismamák számára, illetve a magzat fejlődéséhez egész más arányú vitaminokra és nyomelemekre van szükség, mint egy átlagos felnőtt szervezet részére. Ezek közül csak egy kiemelt példa a folsav és a vas, ezen kívül több kalciumra, niacinra, B-vitaminra van szükségük, valamint az arányok kissé másként alakulnak.

Azok számára, akik nem igazán ismerik a kismamák pontos vitaminszükségletét, azok jó, ha kifejezetten magzatvédő vitaminokat szednek. Aki jártas a témában, szedhet multivitamint, valamint egyéb kiegészítőket, melyekről tudja, hogy szükséges.

A vitamin szedését nem szabad abbahagyni a szülés után, hiszen az anyatej is sokkal értékesebb lesz, ha vitamindúsabb, ám ekkor már nem feltétlenül magzatvédő vitaminra van szükség, sokkal inkább olyan mennyiségű multivitaminra, mely feltölti a kismama szervezetét, mely a legnagyobb odafigyelés mellett is lehetséges, hogy kissé lerabolt állapotban lesz a szülés után.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: