Immunrendszer változásai

Amikor előre tervezett terhességről van szó, akkor az immunrendszer az egyik legfontosabb kérdés, mellyel kapcsolatban fel kell készülni a várandósságra.

Az immunrendszer alapvetően, nagyon leegyszerűsítve, úgy működik, hogy folyamatosan felügyeli a szervezeten belüli változásokat.

Amikor a fogamzás megtörténik, onnantól kezdve folyamatos változások történnek a kismama szervezetében, melyre az immunrendszer folyamatosan reagál valahogy.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Mivel a változások sokkal sűrűbbek, így az immunrendszer sokkal többet „dolgozik” és ez roppant sok plusz energia befektetés a részéről. Aki ezt nem veszi figyelembe, és nem készül fel rá, annak a kismamának a szervezete, illetve az immunrendszere drasztikusan képes legyengülni, mely nincs túl jó hatással sem az ő szervezetére, sem a magzatéra.

Pontosan azért, hogy a kismama képes legyen elkerülni immunrendszere drasztikus legyengülését, fel kell készülni a terhesség időszakára. Amennyiben a terhesség nem előre tervezett, akkor sincs túl nagy probléma, mert a lemaradást be lehet hozni, csupán odafigyelés kérdése.
 

Az immunrendszer felkészítése

Az immunrendszert úgy lehet a legkönnyebben felkészíteni, ha odafigyelünk már előzetesen arra, hogy ne terheljük feleslegesen. Ezt a táplálkozás révén, illetve a táplálkozási szokások megváltoztatása révén könnyedén elérhetjük.

Át kell térni a fehérjedús táplálkozásra, és a szénhidrátot amennyire csak lehet, érdemes lecsökkenteni.

Ki kell tenni az étrendből a fehér cukrot, a cukros üdítőket, valamint azokat a táplálékokat, melyek sok színezéket, tartósítószert, állományjavítót tartalmaznak. Ezeket a szervezet nem igazán tudja feldolgozni, és nagyon sok plusz munkát ad az immunrendszer és az emésztőrendszer részére.

El kell kezdeni természetes multivitamin készítményeket szedni, valamint azokat a vitaminokat előnyben részesíteni, melyre a magzatnak mindenképpen nagy mennyiségben lesz majd szüksége, például a folsavat és a kalciumot.

A pihenésre elegendő időt kell szentelni, nem csak akkortól, amikor már a terhesség a gyakorlatban is fennáll, hanem előre érdemes felkészíteni a szervezetet.

A testmozgás is erősíti az immunrendszert, ezért azt sem szabad elhanyagolni, a terhesség előtt és alatt sem.

Érdemes immunrendszer erősítő gyógyteákat inni, természetesen cukor nélkül. Amennyiben valakinek feltétlenül szüksége van édesítésre, inkább a méz a javasolt, mely önmagában is egészséges, feltéve, ha valódi mézről van szó.

Érdemes tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy bármennyire is fel legyen készítve valaki immunrendszere a terhességre, az valamilyen mértékben gyengülni fog. Ezért a kismama szervezete valamivel érzékenyebb lesz a fertőzésekre, és erre oda kell figyelni.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy búra alá kell vonulni a szülésig, de nem árt elkerülni azokat a helyeket, ahol sok ember tömörül össze, különösen fertőzéses időszakokban.

Azért túlzásba nem kell vinni az óvatoskodást, hiszen megfelelő mértékű felkészülés mellett az immunrendszer gyengülése igen kis mértékű.

Főként a szélsőségeket érdemes kerülni. Például nem érdemes várandósan Thai földre utazni, vagy beülni orvosi rendelőbe, ahol húsz influenzás beteg várakozik. Ezektől a szélsőségektől eltekintve teljesen normális életvitelt lehet folytatni, de a vitaminokra és a táplálkozásra ugyanúgy oda kell figyelni, mint a felkészülés időszakában.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: