Pihentető alvás titkai

Azzal minden ember tisztában van, hogy alvásra nagy szüksége van szervezetünknek, hiszen a regenerálódási folyamatok elengedhetetlen feltétele, ám, hogy pontosan mi is történik alvás közben, és milyen következményei lehetnek akár a részleges kialvatlanságnak, arról már sokkal kevesebbet tudunk.

Mi történik alvás közben?

Az alvás ideje alatt nem csupán testileg és szellemileg pihenünk, hanem ami legalább ennyire fontos, az egész szervezetünk sejtszinten regenerálódik, ami nagymértékben befolyásolja hosszútávon az egészségünket.

Alvás ideje alatt fokozódik a sejtosztódás, valamint egészen speciálisan felgyorsul a sejtek közötti információ áramlás. Pontosan ez az oka annak, hogy aki nem teljesen egészséges, annak a gyógymódok mellett több pihenésre van szüksége.

Alvás közben a vázizomzat ellazul, ezért kell fekve aludni. A környezeti hatásokra való reakció hiányzik vagy nagyon lassan történik meg. A gondolkodás nagy valószínűséggel teljesen szünetel, de egészen biztosan másmilyen típusú, mint éber állapotban.

Alvás közben csökken a vérnyomás, a test hőmérséklete, valamint az anyagcsere és az energiafelhasználás, továbbá lényegesen lecsökken a pulzus, tehát az életfunkciók sokkal lassabbak lesznek, ezért képes a szervezet a sejtregenerálódást elősegíteni.

Milyen problémákat okozhat a kialvatlanság?

Már a részleges kialvatlanság is problémákat okoz az emberi szervezet számára. Azon túl, hogy folyamatos álmosságot és fáradtságot okoz, megváltozik a vér optimális összetétele, valamint a hormonháztartás és a nyiroktermelődés is megváltozik valamilyen mértékben.

Mindez ahhoz vezet, hogy sokkal könnyebben lép fel a szervezetben gyulladásos megbetegedés, szívbetegség, érelmeszesedés, hormonális problémák, emésztési gondok. Ez teljesen logikus, hiszen alvás közben a sejtek regenerálódnak, ennek hiányában viszont nem képesek tökéletes működésre.

A szervezet elősegíti saját pihenését

A szervezetnek megvannak a különböző módszerei arra, hogy az embert akarata ellenére is rávegye a pihenésre, egyszerűbben szólva elálmosítja saját magát.

A tobozmirigy melatonin nevű hormont termel, ami befolyásolja a szívritmust és a vérnyomást. Sötétedéskor kezd el termelődni és fény hatására lelassul a termelődése. Ennek pontos célja, hogy az ember elálmosodjon és nyugovóra térjen az esti órákban, hogy legyen ideje a szervezetnek regenerálódni.

Az adenozin hormon egész nap termelődik a szervezetben, és egy bizonyos szintet elérve álmosságot okoz. Ezt a szintet estére éri el, amikor valóban optimális az alvás tevékenysége.

A testhőmérséklet a nap folyamán fokozatosan növekszik, és mivel egy idő után ez kellemetlenné válik az ember számára fizikailag, ezért késztetést érez az alvásra, amikor a testhőmérséklet ismét elkezd csökkenni.

Ezen kívül még számos fiziológiai folyamat megváltozik, ezek csak a legkiemelkedőbbek, melyeknek konkrétan az a funkciója, hogy az ember előbb-utóbb valójában kénytelen legyen aludni.

A pihentető alvás titkai

Valójában a pihentető alvásnak két alapfeltétele van. Szükséges hozzá egy kényelmes, optimális fekhely, valamint az elhatározás, hogy valaki pihenni akarjon.

Ezen a két alapfeltételen kívül nem árt ha megteremtjük az ideális körülményeket. Például, az éjszakai alvás lehetőségét, valamint azt, hogy legyen elegendő idő az alvásra.

Az sem utolsó szempont, hogy az étkezés megfelelő legyen, hogy az emésztési folyamatok ne zavarják az alvás nyugalmát.

Az is fontos, hogy ne vigyük túlzásba az élénkítő anyagok evését és ivását, tehát este már ne igyunk kávét, energia italt, kólát vagy fekete teát.

Estére próbáljunk megnyugodni, elengedni a napi gondokat, és eltenni azokat másnapra, hiszen alvás közben úgysem tudunk megoldani semmit, ellenben az alvás nyugalmát erősen megzavarhatjuk vele.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: