Keringő vér mennyisége

Terhesség ideje alatt a vérkeringés teljes egésze hatalmas változásokon meg keresztül, mely magában foglalja a keringő vér mennyiségének nagymértékű megnövekedését.
 

Vérkeringés megváltozásának oka

A kismamának a placentáris keringés miatt erősen megnövekszik az érpályájának a hossza. Ezen kívül a kismama saját testsúlya is változik, mely szintén hatással van a vérkeringés alakulására, továbbá a magzatot vér útján el kell látni elegendő mennyiségű tápanyaggal és oxigénnel, mely szintén vérkeringési változásokat követel.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Mindezt a szükséges változást az agyalapi mirigy teszi lehetővé, mely működésbe lép, majd elkezdődik a fokozott vörösvértest képzés.
 

Vérmennyiség változásai és tulajdonságai

A vérmennyiség növekedése igen korán, már a terhesség hatodik hetében megkezdődik, és igen gyors tempóban növekszik hozzávetőlegesen a terhesség időszakának közepéig.

A vérmennyiség áltagosan 50%-kal növekszik a terhesség ideje alatt, de ettől lehetnek eltérések. Vannak kismamák, akiknek csupán 20%-os növekedést mutat a keringő vér mennyiségük, vannak azonban olyan kismamák, akiknek megduplázódik ez a mennyiség.

A kismamák vére jóval hígabb, mint egy átlagemberé. Ennek az alapvető oka roppant egyszerű. A vörösvértest képzés tempója nem képes tartani a tempót a folyadéknövekedéssel. Ebből adódóan egy egységnyi vérben kevesebb a vörösvértest, mint a terhesség időszaka előtt. Ezt hívják terhességi anaemiának, illetve vérszegénységnek, mely állapoton lehet javítani kiegészítő táplálékkal.
 

Pulzus

A pulzusszám minden esetben növekszik a terhesség időszakában, és a terhesség végére éri el a legmagasabb értéket.

Ennek nagyon egyszerű oka van. A megnövekedett vérmennyiség, valamint a meghosszabbodott érrendszer magában foglalja azt a változást, hogy a kiserek kitágulnak a jobb vérellátás érdekében. Ez az elsődleges oka a vérnyomás zuhanásának már a terhességi időszak elején, valamint a pulzus növekedésének.

Egy átlagos, minden probléma nélküli terhesség is igen erősen igénybe veszi a kismama szívét és érrendszerét. Pontosan ezért nem érdemes tovább terhelni azt különböző doppingszerekkel, mint amilyen a kávé és az energiaital, valamint több pihenésre van szükség, hogy a vérkeringésben bekövetkezett drasztikus változások rehabilitálódjanak.

Amennyiben valakinek problémája van a szívével vagy a vérkeringésével, mindenképpen csak állandó orvosi felügyelet alatt vállaljon terhességet, csak így biztonságos ez az ő számára és a magzat számára.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: