Keményedés terhesség alatt

Terhesség alatt a méh időszakos keményedése teljesen normális. A kismama nem is mindig van tisztában azzal, hogy naponta rengetegszer összehúzódik a méh izomzata, ám ez olyan gyenge mértékű, hogy ebből jó esetben egy-két alkalmat érzékel.

Ennek megvan a maga funkciója, elsősorban a jobb vérellátás érdekében történik, ám bizonyos esetekben figyelmeztető jellegű is lehet.
 

A méh rendszeres és kellemetlen keményedését a következő dolgok válthatják ki:

  • kevés alvás
  • megerőltető fizikai munka és túlhajszoltság
  • alacsony ásványi anyag bevitel
  • nincs kellő óvatosság a szexuális együttlétek alatt
  • gyakori háton fekvés
 

Kevés alvás és megerőltető munka

Ebben az esetben a méh keményedése egy figyelmeztető reakció, mely pihenést követel a kismamától. Tudomásul kell venni, hogy a kismama szervezete egész másként működik, mint a terhesség időszaka előtt, és elképzelhető, hogy sokkal több alvásra vagy pihenésre van szüksége.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Amennyiben ezekre a figyelmeztető keményedésekre nem fordít elegendő figyelmet a kismama, akár koraszülés is lehet az eredménye.
 

Alacsony ásványi anyag bevitel

A kismamának oda kell figyelni arra, hogy szervezete hozzá jusson a napi vitamin és ásványi anyag adagjához. Ez a mennyiség sajnos ma már nem található meg a természetes táplálékokban, ezért mindenképpen javasolt táplálék kiegészítők alkalmazása, főként azok, melyek természetes alapanyagból készülnek.

Kifejezetten a kalcium, magnézium és B6 vitamin hiánya okozhat izomgörcsöket. Ezek az izomgörcsök a test bármely területén jelentkezhetnek, ugyanígy a méh izmai is mutathatnak összehúzódást, mely keményedés révén válik nyilvánvalóvá.

Nem elegendő rálegyinteni, hogy ezek jósló fájások, hiszen a terhesség bármely szakaszában jelentkezhetnek, és át kell gondolni, hogy elegendő ásványi anyag jut-e a szervezetbe.

Érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a magzat csontozatának fejlődése roppant mennyiségű kalciumot emészt fel, tehát eszerint kell adagolni az ásványi anyagot.

Amellett, hogy megszünteti az izomgörcsöket, a baba is egészséges lesz, valamint a kismama fogazata is ép marad.
 

Óvatosság nélküli szexuális együttlét

Erre bizony nagy figyelmet kell fordítani a terhesség egész ideje alatt. Amennyiben a méh mechanikusan apró sérüléseket szenved el, az a magzat kárára válhat, melyet a kismama szervezete méhizom összehúzódásokkal jelez.

Amennyiben a keményedésre sem figyel oda a kismama, akkor ez akár koraszüléshez is vezethet, és lehet reménykedni, hogy a baba egészséges lesz, és nem szenvedett mechanikus károsodást az oda nem figyelés miatt.
 

Gyakori háton fekvés

A terhesség ideje alatt minden kismamának más tempóban növekszik a pocakja, de az elmondható, hogy a második trimeszter közepe táján már elkezd jelentős súlyt kitölteni.

Amikor a kismama háton fekszik, akkor a méh, súlyából adódóan, elzár, vagy részlegesen elzár bizonyos ereket, melyek csökkentik a vérellátást.

Mivel a magzat a vérellátás által jut hozzá a tápanyaghoz és az oxigénhez egyaránt, ezért igen fontos, hogy a vérellátás folyamatos és kiegyensúlyozott legyen.

Amikor ez meg van vonva részéről, akkor védekezésképpen a méh izom összehúzódás által próbál meg vért pumpálni a keringés javítására. Ebből látható, hogy ez nem egy figyelmeztető izom összehúzódás, hanem konkrét célja, hogy javítsa a nem optimális vérkeringést.

Amikor a kismama ezt háton fekve tapasztalja, akkor teljesen egyértelmű, hogy a magzat éppen nem jut elegendő oxigénhez, tehát azonnal testhelyzetet kell változtatni, sőt, nem árt olyankor sétálni egy keveset, majd a későbbiekben hanyagolni ezt a pihenési pozíciót.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: