Megjelenő terhességi tünetek

A terhességi tünetek a 4. héttől jelennek meg...bővebben erről "a Terhesség 4.hete" oldalon találsz.

Gyakori jele a terhességnek (főleg reggelente) a hányinger. Nem mindenkinél jelentkezik és az is változó, hogy mikor múlik el. A 4-7. hét között jelentkezik és a 12. hét után már el szokott múlni, de sok példa akad arra is, hogy egészen a 20. hétig eltart. Az okáról egységesen elfogadott orvosi vélemény nincs még.

Pszichiáterek, pszichológusok szerint lelki okai vannak, szülész és kutató orvosok szerint a HCG és a progeszteron hormonok növekedése, illetve a pajzsmirigyhormon elválasztását serkentő hormon csökkenése okozza. Bármi is okozza, gyakori velejárója a terhességnek.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Napi háromszor egy B6 vitamin szedésével vagy homepátiás szerekkel (pl. Boirontól a Cocculine) azért csökkenthető a rosszulléted.

Étkezés/Javaslat: a fentieken kívül hideg, szénsavmentes üdítők, nyugodt fekvés, napi többszöri kismennyiségű étkezés javasolt, és reggel közvetlenül felkelés után keksz rágcsálása is enyhítheti a hányingert. Ha nem megy az étkezés, nem kell erőltetni, de a folyadékbevitelre mindenképp figyelni kell a kiszáradás veszélye miatt.

Fáradékonyság és egyebek

A 4. héttől már észlelhető általános fáradékonyság, a mellek növekedni kezdenek, felkészülve a későbbi tejtermelésre, és a vérkeringés szaporodik a terhesség előre haladásával, hogy minél több vér jusson a méhbe (néha szívritmuszavarokat érezhetsz, de ez normális).

A vizeletürítési inger gyakoribb, mivel a vesék működése is fokozódik, illetve a növekedő méh nyomja a húgyhólyagot. A légzés mélyül és gyorsul, mert a progeszteron szint emelkedik, aminek a központi idegrendszerre való hatásaként csökken a széndioxidszint a vérben. A bőr barna foltos lehet, mert a méhlepény melanocitát termel, amely sejtek a bőr barnaságáért felelős festékanyagot termelik.

A cukoranyagcsere változását a hormonok változása befolyásolja. A terhesség korai szakaszában általában csökken, majd a várandósság előre haladásával nő a vércukorszint. Kialakulhat cukorbetegség is, melyet terhességi cukorbetegségnek hívnak.

Megszívlelendő javaslatok:

  1. Természetesen, most már mindenképp kerüld a füstös, szmogos helyeket.
  2. Csökkentsd mind a fizikai, mind a lelki terhelést.
  3. Tudatos egészséges életmódot alakíts ki, egészséges étrenddel és mozgással.
  4. Hagyj fel a dohányzással! (a passzív dohányzás is káros!)
  5. Ne fogyassz alkoholt és óvatosan szedj bármilyen gyógyszert, mindenképpen egyeztess orvosoddal, hogy nem káros-e a terhesség idején.
  6. Ezen kívül kerüld a macskákat -kivéve az otthon tartott macskákat, amelyek más állattal nem érintkeznek- és a macskaürüléket, mivel toxoplazmózist kaphatsz, amely egy olyan vírusfertőzés, mely károsíthatja a magzati agyvelőt.
  7. A rózsahimlő, más néven rubeola is okozhat károkat a magzat fejlődésében, ez ellen kaphatsz oltást, kérdezz rá orvosodnál vagy tanácsadónődnél.
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2011.01.10 13:25:54
Kedves Mini, azt gondolom szükséges lenne számodra egy genetikai vizsgálat. A paracetamol nagyon nem tesz jót a magzatnak, lehetséges, hogy nem okozott problémát, de ez nem teljesen biztos. Kérlek, menj el genetikai tanácsadásra, ahol tudni fogják milyen vizsgálatra van szükséged.

Mini 2011.01.08 12:16:23
Kedves Anonym!
Köszönöm a válaszodat. Kicsit megnyugodtam :) Még csak annyit kérdeznék, hogy az elején ugye nem tudtam róla, és 3napig szinte csak paracetamolt meg neo citránt vettem be, utána meg augmentint 4 napig. Azt olvastam valahol, hogy az antibiotikum nem okozz nagy gondot, de a kérdésem az lenne, ha a többit azonnal abba is hagytam, amint megtudtam, hogy pocakban élet lehet-okozhatott-e gondot a lázzal, köhögéssel karöltve? Illetve most az antibiotikum.
Előre is köszi, Mini

anonym 2011.01.05 09:52:15
Szia Mini, egyáltalán nincs veszve semmi. Nagyon gyorsan keress egy olyan orvost, aki járatos homeopátiás kezelésben és készítményekben, azt lehet szedni várandósan is. Fogsz kapni olyan lázcsillapítót és köhögés csillapítót, ami nem árt a magzatnak, de ne késlekedj, mert a láz tényleg nem tesz jót.

Mini 2011.01.04 18:09:02
Kedves Anonym!

Körülbelül a 4-5.hétnél járhatok. Pár napja nagyon magam lázam van, főleg éjszakánként plusz erős köhögés (38,5-40fok). A nőgyógyászom azzal ijesztget, hogy ez túl veszélyes, és hogy ő nem javasolná, hogy megtartsuk a picit... Mit gondolsz? Mert nekem ez nem megoldás :)
Előre is köszi

Barby 2010.11.30 13:01:21
Szia anonym!
Köszönöm a válaszod, kicsit megkönnyebbültem..:)A súlyom változatlan, csak nem tudtam mi lehet az oka a dolognak!Köszi megegyszer!

anonym 2010.11.30 06:57:25
Szia Barby, a terhesség első harmadában némely esetben változékony a has mérete és formája, ugyanis a méh elkezd megduzzadni. Nem azért, mert már akkora a magzat, hiszen az lehetetlen a negyedik héten, hanem mert felkészül a hamarosan bekövetkező méretváltozásra, az időnként előforduló alhasi kellemetlen tünetek is emiatt vannak. Teljesen elképzelhető, hogy az előző terhességednél nem pont így volt, hiszen nincs két teljesen egyforma terhesség.

Barby 2010.11.29 19:10:09
szia!
Én jelenleg kb (az én számításom szerint)a 4 hét körül lehetek.A kérdésem az lenne, hogy mitöl van az, hogy a pocakom olyan, mint amikor menses elött felpuffad?!Kicsit gömbölyűbb, mint normálisan...Ö már a második babám, az első már 5,5 éves, de nem emlékszem, hogy nála ilyen volt.lehet hogy igen, csak arról nem vettem tudomást..:)Köszönöm a választ előre is!