Kerülendő ételek

A két legnagyobb veszélyforrás ételek tekintetében a terhesség alatt a nyers húsok és a pasztőrözetlen tejtermékek. Nyilvánvalóan ezeken kívül is vannak veszélyt rejtő élelmiszerek, de erre kell a legnagyobb figyelmet fordítani.

Ebből adódóan érdemes elkerülni az angolos marhasültet és a penészes sajtokat. Ezt a pár hónapot ki lehet bírni nélkülük a magzat védelme érdekében.

A nyers tojás is egy olyan élelmiszer, mely nagyon kellemes táptalaja a szalmonella baktérium számára, ezért érdemes elkerülni azokat az ételeket, melyekbe nyers tojás kerül, például a sütemények egy része, főként a habos sütemények, valamint a majonéz. Ugyanez vonatkozik a lágytojásra és a tükörtojásra is.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A különleges tengeri állatok sem igazán javasoltak, mivel az uszonyos halak nagy része metil-higanyt tartalmaz, ami a magzat számára káros lehet. Ezzel szemben azonban ajánlott a tonhal és a lazac. A kagylót nem csak nyersen, hanem főtt állapotban sem szabad fogyasztani terhesség ideje alatt.

Minden olyan étel kerülendő, melyben nagyon sok a tartósítószer, színezék, természetazonos aroma és egyéb szintetikus adalékanyag. Ilyen élelmiszerek a gyorséttermi ételek, a boltokban kapható félkész ételek, valamint a szénsavas üdítők nagy része. Ezek alapállapotban is igen károsak a szervezet számára, terhesség ideje alatt pedig még nagyobb károkat képesek okozni, mivel a magzat még igen védtelen, valamint a kismama immunrendszere is gyengébb, mint a terhesség előtt.

Nem tilos, de kerülendő a fehér pékáru, a répacukor, a burgonya és alapvetően a szénhidrátdús táplálékok. Például a grízes tészta nem túl értékes táplálék a kismama számára, hiszen sem fehérje, sem vitamin, sem semmilyen nyomelem nem található benne, gyorsan elég és kevéssé hasznosul.

Érdemes ezek helyett sok zöldséget, gyümölcsöt, fehérjét fogyasztani, melyek értékes tápanyagok a kismama és a magzat számára egyaránt.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: