Terhességi teszt használata

Manapság sokkal könnyebb helyzetben vannak a nők, mint néhány évtizeddel ezelőtt, ugyanis a terhességi teszt segítségével könnyedén megállapítható, hogy valóban terhességről van-e szó.

A terhességi teszt vény nélkül kapható a gyógyszertárakban, és a drogériákban, így bárki könnyedén hozzájuthat, majd otthon kényelmesen elvégezheti a terhességi tesztet, így első körben nem kell feleslegesen orvosnál várakozni a vizsgálatra.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A terhességi tesztek mindegyike manapság már eléggé érzékeny ahhoz, hogy valódi állapot legyen általa megállapítható. Míg régebben, amikor a terhességi tesztek még csak gyerekcipőben jártak, előfordult álpozitív eredmény, ez ma már nem lehetséges.
 

Terhességi teszt működésének alapja

Várandós állapotban a kismama szervezetében megjelenik a terhességi hormon, a HCG (human chorion gonadotropin). Ennek a hormon elsősorban a vizeletben jelenik meg, melyet a terhességi teszt érzékel és kimutat, amennyiben ez valóban megtalálható a vizeletben. Pontosan ezért van az, hogy pozitív eredmény esetén teljesen biztosan terhesség állapota áll fenn.

Terhességi teszt által a terhesség a soron következő menstruáció előtt két nappal, illetve utána 4-5 nappal már kimutatható, ez teszt típus függvénye.
 

A terhességi teszt helyes használata

A terhességi hormon a reggeli első, terheletlen vizeletben koncentráltan megtalálható, ezért a legoptimálisabb akkor elvégezni a terhességi tesztet.

A terhességi tesztet a vizeletsugár alá lehet tartani, de egy edényben is fel lehet azt fogni és úgy elvégezni a tesztet.

Amennyiben edényt alkalmaz valaki a vizeletminta felfogására, különösen ügyelni kell rá, hogy az edény tiszta legyen, ellenkező esetben ronthat a teszt pontosságán.
 

Hogyan jöhet létre álnegatív eredmény?

Előfordulhat, hogy a teszt eredménye negatív, ennek ellenére fennáll a várandósság állapota. Ez egyetlen módon lehetséges, ha nem reggeli első vizeletmintát használunk a teszteléshez.

A különböző ételek és folyadékok hígíthatják a vizeletet, miáltal a terhességi hormon igen csekély arányban lesz abban jelen, és így előfordulhat, hogy azt nem érzékeli a terhességi teszt.

Amennyiben a terhességi teszt negatív, ám a menstruáció a következő héten is elmarad, akkor a tesztet meg kell ismételni.
 

Pozitív teszteredmény utáni menstruáció

Előfordul, hogy a terhességi teszt eredménye pozitív, ennek ellenére pár nap múlva sötét folyás, vérzés, esetleg normál menstruáció jelentkezik.

Ebben az esetben valódi terhességről volt szó, melyet egy korai vetélés követett. A korai vetélés a terhességek 20%-ában megtörténik, sok esetben a kismama nem is tudott a terhességről, annyira korai volt a vetélés.

Amennyiben ez többször egymás után megismétlődik, és valóban volt pozitív terhességi teszteredmény a menstruáció előtt, akkor érdemes orvoshoz fordulni a problémával, még akkor is, ha még nem tervez valaki terhességet.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: