Magzat

A magzat hivatalos definíciója az ember utódjának megnevezése a terhesség nyolcadik hetétől a szülésig terjedő időszakban. Valójában egy új élet kezdete.

A magzat a magzatburokban tölti a várandósság időszakát, melyet kitölt a magzatvíz annak érdekében, hogy megvédje őt az esetleges rázkódásoktól és ütődésektől.

A magzat az idő múlásával egyre nagyobb méreteket ölt, valamint egyre nagyobb a mozgásigénye, melyek hozzávetőlegesen a terhesség huszadik hetétől érezhetők a kismama számára, később egyre látványosabb és már kívülről is észlelhető.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Erősen megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a magzat mit érzékel a külvilágból, valamint arról, hogy mennyit fog fel ebből a magzat. Egyre több bizonyíték látott napvilágot arra vonatkozóan, hogy a magzat igen sok dolgot hall és érzékel, valamint meg is ért, mely a kismama környezetében történik.

Ez az egyik oka annak, hogy a kismamának terhessége ideje alatt nyugalomra van szüksége, mely természetesen nem azt jelenti, hogy elzárva kell élnie a terhesség időszakát a külvilágtól, ám óvakodni kell a körülötte történő veszekedésektől, valamint a kismamának erősen érdemes megválogatnia, hogy milyen zajhatásnak teszi ki a magzatot.

Nyilvánvalóan, a közlekedés zaját lehetetlen kizárni, ám nagyon is lehetséges óvakodni a fegyverropogásban dús akciófilmektől, a terrorcselekményekről szóló hírek hallgatásától, valamint az üvöltő zene hallgatásától. A magzat nem valószínű, hogy jónéven veszi ezeket a durva hanghatásokat, esetlegesen a fejlődésére is hatással lehet.

Nem ez az egyetlen nézőpont, melyre erősen oda kell figyelni a kismamának a magzat érdekeit védve. A magzat testi fejlődése is nagyon sok odafigyelést és törődést igényel, mely elsősorban a táplálkozást tekintve rejt érdekességeket.

Nagyon sok kismama elcsodálkozik azon, hogy terhesség alatt olyan ételeket kíván, melyeket normál állapotában egyáltalán nem szeret. Ezt tényleg furcsa megélni, ám megvan az alapvető oka.

A magzat fejlődése egész más táplálkozást igényel, és ezt ilyen módon juttatja kifejezésre. Például amikor több kálcium felvételre van igénye a magzatnak, akkor előfordulhat, hogy a kismama különösen megkívánja a tejtermékeket. Ez persze csak egyetlen példa, rengeteg ehhez hasonló van, melyet talán észre sem vesz a kismama, csak megtörténik.

Tisztában kell lenni azzal, hogy a terhesség mely szakaszában milyen fejlődésen megy keresztül a magzat, és ahhoz milyen plusz vitaminra, illetve ásványi anyagra van szüksége, és ezt be kell juttatni a szervezetbe a számára.

Alapvetően több vitamin szükséges, mint alap esetben, hiszen a terhesség teljes ideje alatt több hasznos tápanyagra van szükség ahhoz, hogy a magzat megfelelő mértékben legyen képes fejlődni.

Amennyiben a kismama tisztában van azzal, hogy a magzat mely fejlődési periódusban van, akkor időről-időre tudni fogja, hogy mire kell alaposan odafigyelni, és a szükséges pluszt megadni a magzat számára.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
Alíz 2010.10.20 13:30:59
Azt szeretném tudni mekkora kb a baba súlya a 36. héten