Terhesség 34. hete

A baba több, mint 2 kilós, és immunrendszere is eléri azt az állapotot, hogy egyedül is képes legyen védekezni az enyhébb fertőzések ellen. Most már életképesen születne meg.

A lanugo, vagyis a magzatpihe eltűnik és a magzatmáz vastagabb lesz. A bőre halványrózsaszín és kevésbé átlátszó. Valószínűleg már behelyezkedett a kismedence irányába fejjel a születéshez, remélhetőleg fejjel lefelé.

Egyéb esetben, ha a lábacskái néznek a méhszáj felé, - far fekvésű vagy haránt - császármetszésre lehet szükség. Az ultrahangos vizsgálaton kívül abból is érezheted, jól helyezkedett-e el a pici, hogy a méhszájadat nyomja a feje.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Az egyre gyakoribb fájások a szülés közeledtét jelzik.

A szülést magát három szakaszra lehet bontani. Az első szakaszban gyakoriasodnak a fájások és kitágulsz. A második szakasz maga a szülés, a harmadikban már a kezedben tarthatod a gyermekedet, miközben a méhlepényt is kinyomod.

A fájdalomcsillapítási lehetőségekről kérj részletes tájékoztatást kezelőorvosodtól. A legjobb és legtermészetesebb formája természetesen a relaxáció, amit a terhes tornákon tanulhatsz meg.

De gyakran alkalmazzák az epidurális érzéstelenítést. Ennél először egy lidokainos injekciót kapsz, majd az orvos egy vékony csövet, az epidurális tűt vezeti be, s ezen keresztül a szülés alatt folyamatosan adagolja a fájdalomcsillapítót. Nagyon fontos, hogy a stressz és az idegesség fokozza a fájdalmakat, ezért lényeges, hogy megtanulj lazítani.

4d ultrahang
 
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2010.11.02 15:20:44
Szia Reni, általában a 37. hét környékén fordul meg a baba, de teljesen egyéntől függ, van akinek korábban, van akinek később. Még az is előfordul néha, hogy közvetlenül a szülés előtt fordul meg.
A farfekvésű babát is meg lehet szülni, nem minden esetben van szükség császármetszésre, bár jóval nehezebb, éppen ezért az orvos megpróbálkozhat méhen belüli megfordítással.
Kérdezd meg az orvosodat, mi a véleménye erről, bár szerintem neked még van egy-két heted, hogy megforduljon a pici.

Reni 2010.11.02 14:06:07
sya! szertném tudni meddig fordulhat meg a baba , mert sajnos nekem még far fekvésü?