Miért kell folsav a terhesség alatt?

Folsav mellékhatásai

A folsavra nem csupán a terhesség alatt, de már a terhesség előtt is szükség van, hiszen a fogamzás és a terhesség felfedezése között hetek telhetnek el, mely idő alatt is roppant fontos az elegendő mennyiség a kismama szervezetében.

Elsősorban az idegpálya rendellenességek megelőzésében játszik nagy szerepet a folsav. Kimutatták, hogy a nyitott gerinc rendellenességgel született babák száma azon esetekben igen alacsony, ahol elegendő mennyiségű folsavat tartalmazott a kismama szervezete.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Mindezeken túl a folsav szerepet játszik a fertőzések megelőzésében, továbbá közrejátszik, hogy a születés időpontjára a baba elérje a megfelelő súlyt. Egészében véve, a megfelelő folsav bevitel minimálisra csökkenti a magzatot ért rendellenességek és egyéb egészségügyi problémák veszélyét.

A folsav jelenléte a vetélés kockázatát is minimálisra csökkenti, valamint a magzat szív fejlődési rendellenességei is nehezebben alakulhatnak ki.
 

Mennyi folsavra van szükség?

Felnőtt szervezet számára hozzávetőlegesen 0,2 milligramm folsavra van szükség naponta. Ezt az értéket befolyásolhatják olyan tényezők, mint például nehéz fizikai munka, vagy olyan gyógyszerek szedése, melyek akadályozzák a folsav felszívódását. Ezekben az esetekben ez a mennyiség nem elegendő.

Várandósság esetén ennek a mennyiségnek minimum a duplája szükséges, tehát 0,4 milligramm, mely mennyiséget a magzatvédő vitaminok tartalmazzák.

Szoptatás ideje alatt is érdemes 0,3 milligramm folsavat bevinni a szervezetbe, hiszen a baba kizárólag az anyatej által képes hozzájutni ezekben a hónapokban.
 

Folsav mellékhatásai

A folsav a B-vitaminok csoportjába sorolható, tehát vízben oldódik, ebből adódóan igen nehéz túladagolni.

Ennek ellenére nem érdemes, nem is ajánlatos napi 1 milligrammnál többet bevinni a szervezetbe, mert nincs rá szükség, valamint elkendőzheti a B12 vitamin hiányának alapvető tüneteit.

Túl nagy mennyiségű folsav bevitele felboríthatja a vitaminháztartást kissé, például a cink kevésbé képes hasznosulni, ha túl sok a folsav a szervezetben.

Nagy mennyiségű folsav bevitel esetén előfordulhat, hogy gyomorproblémák lépnek fel, esetleg alvásproblémák lépnek életbe, továbbá bőrproblémák is kialakulhatnak.
 

Folsav hiányának problémái

Régóta ismert, hogy a nyitott gerinc és a folsav hiány erősen összefügg, éppen ezért a legtöbb kismama ezzel tisztában van, és odafigyel a folsav bevitelre.

A probléma csak az, hogy mire a kismama egyáltalán tudomást szerez arról, hogy terhes, már kialakult a magzat gerince többé-kevésbé.

Pontosan ezért, minden nőnek érdemes odafigyelni a napi folsav bevitelre, akár tervez terhességet, akár nem, így nem alakulhat ki probléma a későbbiekben ennek hiányában.

Nagyon sokan azt gondolják, hogy kizárólag a gerinc kialakulásában van fontos szerepe a folsavnak, és ezért a terhesség első pár hete után befejezik annak szedését, ami nem ajánlatos, hiszen rengeteg más dolog van, melyről már a cikk elején szó volt, amiben a folsavnak igen jelentős a szerepe.

A legpraktikusabb, ha a kismama kiválasztja a számára legideálisabb magzatvédő vitamint, és azt szedi a terhesség teljes ideje alatt.

Természetesen, minél jobban fel van töltődve a kismama szervezete vitaminnal, annál egészségesebbé teszi a körülményeket a magzat számára, ezért az előzetes felkészülés, a vitaminok előzetes szedése is erősen javasolt.

Ha pótolni szeretnéd a vitaminforrásaidat vagy csak érdeklődsz a vitaminok iránt, akkor kattints ide!

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: