A terhesség 29. hete

Beléptél a harmadik trimeszterbe. A pici súlya nagyjából 1,2kg. Vizeletürítése fél liter naponta és testhőmérsékletét már jól szabályozza. A csontvelő is termeli a vörösvérsejteket.

A pici mozgása tovább csökken és lassul is. Többet alszik, mint ébren van, a mozgások is inkább csak helyezkedések. Viszont, ha ébren van, gyarapodó ereje miatt gyakoriak a rúgkapálások, „boxolások". Ez igen kellemetlen tud lenni. Ilyenkor beszélj hozzá, simogasd a hasad, hogy lenyugodjon. A harmadik ultrahangszűrésre a 28. és a 36. hét között kerül sor.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Természetesen többször is kérhetsz ultrahangos vizsgálatot, de az egész 40 hét során a három mindenképpen kötelező a szociális ellázások igényléséhez, mint Egyszeri szülési támogatás, majd Gyed,Tgyás, attól függően mit fogsz tudni igényelni. Hüvelyi vizsgálatot is végeznek, ez innentől ez havonta várható. Megkezdődik testedben az androgén és ösztrogén hormonok elválasztása, s ez beindítja a prolaktin elválasztását is. Ennek eredménye a kolosztrum termelődése, az anyatej azon részének, mellyel az első pár napban táplálod majd a babát.

Készíts listát arról, hogy mire lesz szüksége a kisbabádnak (ikreidnek), és lassan azért hétről hétre vásárold meg, akkor nem kell egyszerre nagyon sok pénzt kiadnod az amúgy igen drága babaholmikra. Érdeklődj a rokonoknál, barátoknál, biztosan kölcsön tudnak adni neked valamit, amire nekik már nincs szükségük.

Kedves Kismamák, Kispapák! Érezted már úgy, hogy nem tudsz eligazodni az óriási kínálatban, mindenki mást mondd, hogy mi kell a babának, azt se tudod, hogy mi micsoda, a szakkönyvek is keszekuszák és magad se hiszed, hogy amit leírnak, arra szükséged lenne a gyermek érkezéséhez.Ha így érzed, gyere el (gyertek el) a Mini-Manó Babacentrumban rendszeresen megrendezett, ingyenes Babakelengye Bemutatónkra!

Íme azok a dolgok, amiket mindenképp be kell szerezned szülés előtt: Kiságy - a leszerelhető rácsú, 70x140cm-es méretű a legpraktikusabb, hogy minél később nője ki a kicsi. Babakelengye, takarók, lepedők, hálózsák, törülközők, kifogó kendők, stb. Komplett kelengyelista ide kattintva!

A gyerekülés autóban szállításhoz már a kórházból hazajőve is kötelező. Először ne vegyél túl sok babaruhát, mert gyorsan kinövi, de fontos, hogy jó minőségű legyen a gyakori mosások miatt. Elég 4-5 rugdalózó és 10 body, 2-3 sapka, 4-5 pár zokni és 2-3 pár harisnya. Fontos, hogy a zoknik gumija ne szorítsa a pici lábát, de ne is csússzon le róla. 2 hálózsáknál sem szükséges több, esetleg vegyél kocsi-kabátot, ha nagyon hideg lenne.

Fürdetéshez szükséged lesz babakádra, vízhőmérőre, hajkefére és körömollóra. 2-3 cumisüvegnél nem kell több. Cumit nem kötelező venni, viszont ha úgy döntesz, hogy veszel, olyat szerezz be, ami segít a fogak szabályozásában. Minimum 10 darab textil pelenkára lesz szükséged az újszülötteknek készült 50 darab eldobható pelenka mellett, a büfiztetéshez, valamint popsi törlőkendőre, krémekre.

A védőnéni biztosan segítséget nyújt mindenben.
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: