Szoptatás és menstruáció

Ezzel kapcsolatban van egy óriási tévhit, mely még ma is „forgalomban van” sajnos, mégpedig az, hogy ha elkezdődik a menstruáció, akkor elapad a tej és vége a szoptatásnak. Ez teljes mértékben egy óriási tévhit.

Természetesen, a legtöbb esetben ez valóban így történik, de ennek nem a menstruáció az oka, hanem a kismamákban élő tévhit, hogy ennek így kell lennie.
 

Hogyan változik az anyatej menstruáció alatt?

A menstruáció révén megváltoznak a hormonok, valamint a folyadékveszteség is jelentős, mely egyrészt megváltoztatja kissé az anyatej ízét, valamint egy kicsit ténylegesen csökken a mennyiség, ám ez ellen lehet tenni.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A mennyiséget plusz folyadékbevitellel, valamint gyakoribb mellre tétellel lehet helyre hozni. Ez csak a menstruáció első egy-két napjában fog problémát okozni, ám az első menstruációs ciklus után már lehet rá számítani, és már előtte pár nappal el lehet kezdeni tudatosan több folyadékot fogyasztani.

Az íz változása nem minden esetben fog tetszeni a babának, és ezáltal valószínűleg csak annyit akar majd enni, amennyivel éppen jól lakik. Nem kell erőltetni, inkább gyakrabban kell mellre tenni, valamint fejéssel kell a tejelválasztást szinten tartani.

Egy-két ciklus után a baba hozzászokik, hogy havonta egyszer egy-két napig kicsit más íze van az anyatejnek, és nem lesz ebből probléma, ha a kismama odafigyel, és nem enged a tévhiteknek, miszerint eddig tartott a szoptatás.

Mit ne tegyünk menstruáció alatt?

Sok kismama megijed akkor, amikor azt látja, hogy a baba menstruáció alatt nem akar annyit enni, és azonnal hozzá akar táplálni tápszerrel. Ez a lehető legrosszabb, amit tehet, hiszen ezzel még inkább hozzájárul, hogy a tejelválasztás lelassuljon, illetve egyre kevesebb lesz a mennyiség, minek révén már ténylegesen hozzá kell táplálni.

Kicsit jobban oda kell figyelni ilyenkor, és gyakrabban kell mellre tenni a babát, ezáltal elejét lehet venni annak a gyors hanyatlásnak, ami a tej elapadásához vezet.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: