Szülési testhelyzetek

Napjainkban már Magyarországon is eljutottunk odáig szerencsére, hogy a legtöbb kórházban lehetőséget biztosítanak arra, hogy a szülő nő maga határozza meg azt a testhelyzetet, melyben a vajúdás időszakát szeretné eltölteni.

A hagyományos módszer, az úgynevezett kőmetsző helyzet, amikor a szülő nő a szülőágyon fekve helyezkedik el, ma már bebizonyosodott, hogy a lehető legrosszabb állapot. Ennek ellenére ma is sokan ebben a testhelyzetben szülnek, mondván ez a megszokott. Talán azért lett ez a hagyományos testhelyzet, mert az orvos és a kórházi személyzet számára ez a legkényelmesebb, ellenben a kismama és a magzat részéről sokkal nagyobb erőfeszítéseket követel fizikailag is, és sokkal kiszolgáltatottabb helyzetbe kényszeríti őket.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Az úgynevezett vertikális helyzetek, fizikailag természetesebbek, hiszen a gravitáció rásegít, megkönnyíti a szülés folyamatát. A különböző testhelyzetek változtatása aktívvá teszi a kismamát, így jobban irányítja a testében lezajló folyamatokat. Gyakori a járkálás, térdelés, guggolás, a szülőszékben történő elhelyezkedés, valamint a vízben szülés.

Nem lehet meghatározni az optimális testhelyzetet, hiszen szervezetünk különböző, így a kényelmes testtartás sem ugyanazt jelenti számunkra. Frédérick Léboyer francia orvos az alvás helyzeteihez hasonlította, miszerint a legkényelmesebb alvó testhelyzet is mindenkinek mást jelent, van aki kizárólag hason fekve, némelyek bal oldalukra fordulva, mások térdüket felhúzva alszanak a legkényelmesebben. A szülési testhelyzetekre ugyanúgy érvényes ez, hiszen a legkényelmesebb vajúdási testhelyzetet abban a szituációban érzi a kismama, akkor tudja eldönteni, hogy hogyan érzi magát a legjobban.

Érdemes rábízni a kismamára, hogy kedve szerint mozogjon, ahogy jólesik neki, hiszen ez akár órákkal lerövidítheti a vajúdás folyamatát. Lelkileg sem mindegy, hogy a kismama mennyire érzi a kontrollt saját szervezete fölött. A fekvő, kiszolgáltatott testhelyzet nem sok választási lehetőséget hagy számára, ezért inkább a mozgás szabadsága az ésszerűbb és természetesebb.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: