Koraszülés

Koraszülésnek számít az, amikor az újszülött a terhesség 24. és 37. hete között jön világra, továbbá azok az újszülöttek, akiknek súlya nem éri el a 2500 grammot. Jelenleg Magyarországon az újszülöttek tíz százaléka koraszülött, talán ez ad alapot a félelemre, hiszen nagyon sok kismama tart attól, hogy koraszülött lesz gyermeke. Bár a koraszülésnek pontos okát nem ismerjük, de vannak előjelei, valamint előidéző tényezői, melyekre odafigyelve gyakran elejét lehet venni a problémának.

Kiváltó okok lehetnek

A legkönnyebben megoldható tényezők, melyek előidézhetik a koraszülést, a dohányzás, az alkohol és drogfogyasztás. Ezek mellőzésével elkerülhetjük az idő előtti világra jövetelét a magzatnak, továbbá egészség szempontjából is ajánlatos ezeknek a káros anyagoknak a kiiktatása egy kismama életéből.

Ikerterhesség esetén igen gyakori, hogy korábban indul meg a szülés a várt időpontnál. Amikor a kismama ikreket vár, alapesetben is gyakrabban van szükség orvosi ellenőrzésre, így egy esetleges koraszülésre a kismama fel van készülve, nem éri váratlanul.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Felszálló hüvelyi fertőzés a legrosszabb a lehetséges okok közül, mivel ennek semmilyen észlelhető tünete nincs, ezáltal lehetetlen ellene védekezni. Az ilyen fertőzéseknek mindenki ki van téve, előfordulhat bárkivel, így sajnos megelőző védekezést sem lehet alkalmazni.

Nagyon gyakori jelenség, hogy a kismama stresszes állapota váltja ki a szülés megindulását, olykor jóval korábban a tervezett időpontnál. Ez általában akkor nagyon veszélyes, ha valamilyen tartós okból, leggyakrabban anyagi vagy más kilátástalan helyzet kiváltotta okból, a stresszes állapot tartós ideig fennáll. Ez az állapot akár a terhesség korai szakaszában vetéléshez is vezethet, vagy más magzati rendellenességekre adhat okot. Ezért nagyon fontos, hogy a kismamának legyen alkalma feloldódni, relaxálni, megnyugtató foglalatosságokhoz folyamodni. Legalább olyan fontos a nyugalom visszanyerése, mint a helyes táplálkozás vagy a megfelelő vitamin szükséglet pótlása.

A koraszülött baba

Azok a babák, akik korábban jönnek világra, nem kapták meg a megfelelő időt a teljes kifejlődésre, ezért alapvetően hátrányban vannak a megpróbáltatásokkal szemben.

Minél korábban születik a baba a normális születési időpontjánál, annál kisebb esélye van arra, hogy teljesen egészségessé váljon a szervezete.

Arra vonatkozólag, hogy érte-e az újszülöttet maradandó károsodás, sok esetben csak évekkel később lehet biztonsággal megállapítani. A baba tüdeje, veséje, emésztőrendszere és a mája még nem érett, ezért könnyen megbetegedhet. Az immunrendszere fejletlen, gyenge, ezért nagy veszélyt jelentenek a fertőzések, melyekkel szemben még nem képes védekezni.

A felsorolt okok miatt az 1000 gramm alatt született babák akár több hónapig maradnak a kórházban megfigyelés alatt, míg biztonságban haza mehetnek. A 2000 gramm feletti újszülötteknél is sokszor heteket vesz igénybe annak megállapítása, hogy fejlődésük normális és a veszély elhárult.

Megelőzés

Amikor megelőzésről beszélünk, az nem csupán a terhes gondozás feladata, bár elsődleges célja valóban az. Saját magunk felelőssége, hogy biztosítsuk azokat a feltételeket, amik szükségesek egy egészséges terhességhez. Sok esetben nem is anyagi feltételekről van szó, hanem a készségről, hogy képesek vagyunk-e változtatni jól megszokott életvitelünkön. Hajlandóak vagyunk-e megválni a káros szenvedélyektől, képesek vagyunk-e változtatni étkezési szokásainkon, elhagyva azokat az élelmiszereket, melyek értéktelenek, úgymint nassolás, üdítők, stb. Továbbá nem utolsó szempont, hogy van-e késztetésünk a napi testmozgásra, hogy jó formában maradjunk. Egyszóval ne betegségként éljük meg a terhességet és ne hagyjuk el magunkat.

Azokban az esetekben, amikor a kismama biztosítja magának a megfelelő feltételeket, a terhesség és a szülés gyakorta probléma mentesen zajlik. Odafigyelést és energiát követel „mindent megtenni”, de amikor egészséges gyermekünket kézbe kapjuk, akkor tudjuk, hogy megérte.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: