Terhesség szülés után

Elsősorban egy tévhitre kell felhívni a figyelmet, mely még a mai napig is a köztudatban van, miszerint szoptatás alatt nem lehet teherbe esni. Az esély ugyan kisebb, de szoptatás alatt is előfordulhat peteérés, még akkor is, ha menstruáció még nincs, és teherbe lehet esni, akár hetekkel a szülés után is.

A szülés után pár héttel az anyai szervezet még nincs felkészülve az újabb terhességre, ezért oda kell figyelni a szülés utáni fogamzás gátlásra, mivel egy gyors terhesség a kismama és a magzat egészségének rovására mehet. Muszáj a kismama szervezetének regenerálódni.

A fogamzás gátlásról sajnos a legtöbb pár megfeledkezik szülés után, többnyire azért, mert már nagyon rég nem kellett erre gondolniuk, másrészt azért, mert azt gondolják tévesen, hogy van még haladék, úgysincs peteérés az első hónapokban, holott ez nem így van, minden kismamánál változó, hogy mikor következik be az első peteérés.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A két legáltalánosabb módszer a fogamzás gátlásra a spirál és a tabletta, mely tabletták közül is csak azt lehet szedni, mely szoptatás ideje alatt javasolt.

Amennyiben a szülésorvos valóban szívén viseli a kismama sorsát, akkor nem szalasztja el, hogy rákérdezzen a fogamzás gátlással kapcsolatos szándékokra, és ebben segítséget nyújt.

Kizárólag csak odafigyeléssel kerülhető el egy nem kívánt, korai terhesség, ezért ezt is meg kell tervezni, és már a hat hetes kontroll vizsgálat előtt lépéseket kell tenni a kivitelezésre.
 

Szülés után korai terhesség

Amikor kiderül, hogy a kismama újra terhes, és ez nyilvánvalóan nem szándékosan alakult így, akkor nagyon alaposan át kell gondolni a döntést, hogy az új baba maradhat-e, vagy sem.

Nagyon sokan nem veszik figyelembe, hogy a szülés után nem sokkal bekövetkező terhesség megszakítás sokkal drasztikusabb hatással van a kismamára, mint előtte bármikor. Előfordul az is, hogy évekbe telik ennek kiheverése, vagy sosem sikerül. Éppen ezért nem szabad elhamarkodottan dönteni.

Amennyiben döntés született, hogy a pár bevállalja az újabb csemetét, akkor nagyon oda kell figyelni a kismama egészségére, sokkal inkább, mint az első terhesség előtt. Ez roppant fontos, hiszen a kismama szervezete még nem volt képes regenerálódni, és ráadásul a szoptatás is nagyon sokat kivesz a szervezetből, így semmilyen tekintetben nem áll készen egy újabb megterhelésre.

Pontosan ezért, érdemes roppant nagy adag vitaminokat és ásványi anyagokat szedni, emellett nagyon odafigyelni az egészséges táplálkozásra, továbbá muszáj valamilyen segítséget igénybe venni a baba ellátására, hogy a kismamának legyen lehetősége pihenni, regenerálódni.

Régebbi időkben is gyakori volt, hogy egy nő évente szült gyermeket, tehát nem lehetetlen, de borzasztó nagy odafigyelést igényel annak érdekében, hogy a kismama és a magzat is egészséges maradjon.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: