Szülés félelem nélkül

A szüléstől való félelem természetes dolog, nem csupán azért, mert egy-két évszázaddal ezelőtt igen veszélyes volt az anyára és a magzatra nézve egyaránt, sokkal inkább az ismeretlentől való félelem az, ami dominál a szüléssel kapcsolatban.

Ahhoz, hogy egy kismama eljusson odáig, hogy képes legyen félelem nélkül szülni, szembe kell néznie saját félelmeivel, csak akkor tud tenni ellene bármit is.

Félni sok mindentől lehet a szüléssel kapcsolatban, a leggyakoribb a fizikai fájdalomtól való félelem, valamint az, hogy rendben megy-e majd minden, és egészséges lesz-e a baba.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A fizikai fájdalommal nem igazán lehet mit tenni, valóban fáj, nem is kicsit, ám annyi sok millióan átélték már ezt a fájdalmat, elég kicsi rá az esély, hogy ne lehessen elviselni, hiszen a nő genetikailag úgy van felépítve, hogy nem fáj jobban a szülés, mint amit valójában képes elviselni.

Sok nő éppen a szülés révén döbben rá saját fájdalomküszöbének mértékére, hiszen a szülés előtt el sem tudta volna képzelni, hogy mekkora fájdalmat képes elviselni.

Ezt a fájdalmat ki lehet kerülni császármetszés vagy fájdalomcsillapítók révén, ám nem érdemes, hiszen ha nem lenne rá szükség, akkor nem így alakult volna ki a szülés menete és a nő szervezete genetikailag.

A fájdalomnak sok funkciója van, és rengeteg hátrány éri a babát és a kismamát egyaránt, ha művi dolgok révén, pusztán a félelem miatt előre eltervezetten elkerüljük ezt.

A fájdalomtól való félelmet kizárólag úgy lehet elkerülni, ha a kismama felkészül rá és saját pozitív hozzáállásával szembenéz vele.

A másik félelem alapja igazából nem is a szüléssel, sokkal inkább az utána következő dolgokkal kapcsolatos. Ez a félelem sokkal inkább arra vonatkozik, hogy a kismama fél attól, hogyan fogja maradéktalanul ellátni gyermekét, és a sorsfordító pillanat természetesen a szülés, mely után a kismama valóban anyává válik.

Ez a félelem kizárólag felkészülés révén szüntethető meg, hiszen ma már annyi hozzáférhető anyag létezik, mely segíti a kismamát felkészülni az anyaságra, illetve a babákkal kapcsolatos teendőkre.

Mindent összevetve a félelem nélküli szülés alapja abban rejlik, hogy a kismama képes legyen saját félelmeivel szembenézni, majd azt legyen lehetősége megbeszélni valakivel. Amennyiben a szülészorvos megfelelő, akkor vele teljes mértékben meg lehet ezeket a dolgokat beszélni amikor a szülés tervezése folyik.

A szülést meg kell tervezni, nem csak azért, hogy sok dolog világossá váljon a kismama számára, hanem azért is, hogy jó kapcsolat alakuljon ki a kismama és az orvos között, hiszen a szülés alatt a kismama erősen rá lesz utalva, és az nyilvánvaló, hogy senki nem szereti egy jóformán idegen emberre bízni a sorsát, főként nem egy olyan kiszolgáltatott helyzetben, amilyen a szülés.

A következő írásban gyakorlati lépéseket talál minden kismama arra vonatkozóan, hogy mit érdemes megtenni annak érdekében, hogy képes legyen félelem nélkül szülni.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: