Szülési fájdalom

A szülési fájdalmakat leírni vagy elmondani olyan kaliberű feladat, mint a csirkepaprikás ízét elmesélni egy vegetáriánusnak, aki még sosem kóstolt húst. Hozzávetőlegesen körül lehet írni, de a szülés után úgyis azt gondolja minden kismama, hogy „ezt aztán nem gondoltam volna”.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Összehúzódó görcsös fájdalom, hát és derékfájdalmak. Legtöbb kismama az erős menstruációs fájdalmakhoz hasonlítja, de ez csupán nagyon távolról igaz, valami hasonló.

Mi a fájdalom?

A méhnyak tágul, mindeközben a méhizom időről időre összehúzódik. Ez egy fizikai változás, mely valóban fájdalommal jár, kár is tagadni. A kitolási szakaszban a hüvely tágul, a gát feszül, ez is egy olyan fizikai változás, mely viszonylag gyors és nagy mértékű, az lenne az igazán érdekes, ha ez nem járna semmiféle fájdalommal.

Miért olyan nehéz?

A nehézséget legtöbbször a félelem okozza, valamint a küzdelem a fájdalom ellen. Gondoljuk csak végig, mennyire kényelmes életünk van a pár száz évvel ezelőtti emberekéhez képest. Ha fáj egy kicsit a fejünk gyorsan beveszünk egy aszpirint, bármi problémánk van, szinte azonnal orvosolható, legalábbis a tünete biztos. Szinte egész életünkben óvjuk magunkat a fájdalomtól, többnyire igen sikeresen. Menekülünk előle, mert rossz érzés és van rá mód, hogy megússzuk. A szülés viszont nem betegség, nem intézhetjük el öt perc alatt egy aszpirinnel.

Amikor úgy döntünk, hogy felvállalunk egy gyermeket, akkor azt mindenestől vállaljuk. Ne akarjuk „megúszni” a szülés fájdalmait, vagy a kamaszodó gyermek csökönyösségét, mert semmi különbség, mindkettő vele jár, olyan probléma, mely elkerülhetetlen és senki nem oldja meg helyettünk.

Persze, van rá mód, hogy fájdalommentesen szüljünk, akár több módja is van. Sok helyen hallhatjuk, hogy „jogunkban áll eldönteni”, a kismamának jogában áll eldönteni, hogy kér-e fájdalomcsillapítást vagy nem. A magzatot is megkérdezi valaki? Neki is jogában áll eldönteni, hogy szeretné-e életének első napjait erős narkotikumokkal tompított állapotban tölteni? Vagy neki nem áll jogában, csak az édesanyjának?

A vajúdás és a szülés időtartama mindenkinél más, mégis ha „hozzámérjük” ahhoz az időhöz, melyet gyermekünkkel töltünk hátralévő életünkben, akkor szinte mindegy, hogy az két óra volt vagy tíz. A szülési fájdalmak is eltörpülnek amellett a rengeteg gyönyörűség mellett, melyet gyermekünktől kapunk életünkben. Sok szülő hangoztatja, hogy bármit megtenne gyermekéért. Rajta! El lehet kezdeni azonnal az elején, a narkotikum mentes szüléssel, hogy egészségesen kezdhesse életét újszülött gyermekünk.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: