Táplálkozás

A kismama helyes táplálkozásáról nagyon sokat olvashatunk mostanában, arról már kevesebbet, hogy a helyes táplálkozás nem akkor kezdődik, amikor a kismama várandós lesz.

A szervezetet sokkal előbb, már a fogamzás pillanatáig fel kell készíteni. Fontos tényező, hogy az immunrendszer a lehető legjobb állapotban legyen, ehhez szükséges az elégséges vitamin és ásványianyag bevitel.

Testsúly

A túl alacsony testsúly és a túlsúly egyaránt kihatással van, nem csak a kismama, de a magzat egészségére. Amennyiben a kismama testsúlya nem éri el az optimális mértéket, nagy valószínűséggel az újszülött is alacsony súllyal fog születni, mely által azonnal hátrányba kerül egészséges fejlődése, továbbá a tejtermelésre is negatív hatással van, ha nem elégséges a kismama tápérték bevitele.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A túlsúly kockázatot jelent a terhességi cukorbetegség kialakulásában, továbbá a szülés során is komplikációkhoz vezethet.

A fent leírtak értelmében nagyon fontos, hogy ideális testsúlyt biztosítsunk magunk számára még a terhesség előtti időszakban és ezt a terhesség alatt is megtartsuk. Az elhízást könnyen elkerülhetjük, ha ellenállunk a nassolásnak, valamint értékes tápanyagokból állítjuk össze étrendünket. Ezzel egészségünket is megőrizzük, nagyobb biztonságot nyújtunk a magzat fejlődéséhez, valamint nem utolsó szempont, hogy könnyebben visszanyerjük eredeti alakunkat a szülés utáni időszakban.

Diétázás

A terhesség alatti diétázás nem javasolt. Természetesen, ha egészségügyi okokból muszáj kötött étrendet tartani, akkor azt kizárólag orvosi felügyelet alatt tegyük.

A diéták nagy része éhezéssel jár, mely a magzati fejlődést nagy valószínűséggel akadályozza. Ezen kívül gyakori, hogy a táplálkozás valamilyen szinten egyoldalú, bizonyos tápanyagok hiányoznak, mely vitamin vagy ásványianyag hiányához vezethet, ami szintén nem tesz jót a magzat fejlődésének, akár kóros elváltozások is felléphetnek ebből adódóan. Ezért ésszerű a terhesség alatti diétázást mellőzni.

Van mód arra, hogy a túlsúly kialakulását megakadályozzuk, de nem fogyókúra által. Oly módon kell étrendünket összeállítani, hogy az a lehető legkevesebb szénhidrátot tartalmazza. A cukrot ki kell váltani mézzel, és egyéb természetes édesítőszerekkel, például steviával. A fehér pékárukat ki kell váltani teljes kiőrlésű pékárura, melyeknek megfelelő a rosttartalma ahhoz, hogy optimalizálja az anyagcserét. Le kell mondani a cukros üdítőkről, melyek alap esetben is roppant károsak az egészségre, egy kismama szervezetében ez a káros hatás hatványozódik. Gondoskodni kell a megfelelő folyadékpótlásról, melyre leginkább a tisztított víz, ásványvíz és gyógyteák alkalmasak.

Ezt a pár apróságot betartva kicsi rá az esély, hogy túlsúly alakuljon ki, ellenben nem kockáztatjuk a magzat fejlődését és saját egészségünket.

Nem javasolt tápanyagok

Vannak olyan tápanyagok, melyek minden ember számára káros hatással bírnak, kismamák esetében ez fokozott figyelmet kíván. Ezek főként azok az élelmiszerek, melyeknek savasító hatása igen magas. Ezek nagy része a gyorséttermi ételek, az üzletekben kapható félkész ételek, továbbá azok az élelmiszerek, melyekben sok tartósítóanyag, színezék és természetazonos aroma található.

A savasodás erőteljes mértékben rombolja az immunrendszer hatékonyságát, mely által a magzat védekező képessége is alacsonyabb lesz a kívánatosnál.

A terhesség előtti felkészülési időszakban érdemes lúgosítani szervezetünket lúgosító élelmiszerekkel, valamint lúgosító táplálékkiegészítőkkel. Amennyiben ezt már elmulasztottuk, terhesség alatt sem késő, de minél hamarabb állunk át az egészséges étkezésre, annál nagyobb mértékben biztosítjuk az újszülött egészségét.

Tápanyagszükséglet növekedés

Amikor a kismama óriási étvággyal rendelkezik azt szoktuk mondani, „egyél csak, kettő helyett eszel”. Bizonyára sokan voltak már hasonló helyzetben, de legalábbis hallották ezt a kifejezést. Mégis mennyi igaz ebből? Nagy valószínűséggel ez egyenes út a terhesség alatti kóros elhízáshoz.

Gyakori, hogy a kismama kívánós, bizonyos ízeket különös módon kíván, ez nagyon ritkán jelenti azt, hogy annak az élelmiszernek a tápértékére is szüksége van.

Igen erőteljesen meglepő az a tény, hogy a várandósság első harmada alatt mindössze 6-7%-al növekszik meg a tápanyag és energiaszükséglet. A későbbiekben is csak 10%-ra megy fel ez az érték. Ez normál étkezés esetében nem jelent többet, mint először 150, később 200 kalória növekedést. Ehhez képest sok kismama legalább 50%-al növeli meg a tápérték bevitelt, mert egy téves adat folytán azt gondolja ez a kívánatos.

A fenti százalékos meghatározások nem kőbe vésett szabályok, erősen függenek attól, hogy eredetileg a kismama súlya az optimálistól eltérő volt-e, és mennyire. Aki kórosan sovány volt a terhességet megelőző időszakban, annak valóban sokkal magasabb lesz a tápanyag szükséglete. Ezen túl nagyon meghatározó a fizikai igénybevétel. Aki azonnal áttér egy kímélő életmódra, ami nem mindig a legjobb megoldás, annak nyilvánvalóan alacsonyabb lesz a szükséglete a tápanyag pótlásra.

Az erre való odafigyelés hiánya, valamint a közkézen forgó téves információk az alapjai a terhesség során történő elhízásnak, mely a későbbiekben keserves fogyókúrával korrigálható csupán. Nem utolsó sorban, a magzat egészséges fejlődését is kockáztatjuk saját túlsúlyunk kialakulásával.

Zöldség, gyümölcs

Kismamáknak ajánlatos sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Ennek elsődleges oka nem a vitamin felvétel, hiszen ahhoz nagyobb mennyiséget kellene elfogyasztani, mint aminek feldolgozására emésztőrendszerünk alkalmas.

A zöldségek és gyümölcsök lúgosító hatásúak, javítják az anyagcserét, támogatják az emésztőrendszer egyensúlyát. Ez feltétlenül szükséges az elfogyasztott táplálék hasznos beépüléséhez.

Vitamin és ásványianyag szempontjából érdemes táplálékkiegészítőket fogyasztani, ez feltétlenül szükséges az optimális védekezőképesség megőrzéséhez.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: