Mikor jöhet a második baba?

A terhesség, a szülés és a szoptatás erősen megviseli, lemeríti a kismama szervezetét, ebből adódóan annak regenerálódnia kell, mielőtt újabb terhességet vállalna.

A regenerálódás időszaka minden kismamának mást és mást jelent. Főként annak a függvénye, hogy a kismama szervezete milyen mértékben lett „lerabolva”, ez pedig főként attól függ, mennyire értékes tápanyagot vett magához ezen időszak alatt, és mennyire figyelt oda szervezete rendben tartására.
 

Hízás mértéke nem megfelelő indikátor

A hízás mértéke, valamint a terhesség előtti állapot csak bizonyos szempontból mutatója annak, hogy a kismama milyen állapotban van a szülés után.

Természetesen, azok a kismamák, akik a terhesség előtt alultápláltak voltak valamelyest, és a terhesség ideje alatt is normál súlyt szedtek fel, nem valószínű, hogy a szülés után néhány nap alatt képesek lennének regenerálódni, főként a szoptatás energiaigényét is figyelembe véve, lehetséges, hogy ez az időszak akár egy évig is eltart.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Ellenben, a roppant nagy túlsúly felszedése szintén nem elegendő bizonyíték, hogy a kismama tartalékokkal rendelkezik, hiszen energiaszintjét jócskán lemeríti maga a túlsúly viselése, így a regenerálódás nála is eltarthat akár ugyanannyi ideig, mint egy túl sovány kismama esetében.
 

A szoptatás ideje alatt még érdemes várni

A szoptatás nagyon sok plusz energiát követel a kismama szervezete részéről, ezért az újabb terhességgel érdemes várni, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a kismama rendelkezik annyi tartalékkal, hogy ellássa mindkét funkciót.

A szoptatás ideje alatt a kismama nagyon is érzi, hogy mennyi energiát követel tőle, ezért ebben az időszakban, még ha vágyik is egy újabb terhességre, általában tudja, hogy ezzel még érdemes várni, hacsak nem akar teljes mértékben kimerülni.
 

Amikor a kismama készen áll a második terhességre

Arra a kérdésre, hogy mikor jöhet a második baba, a kismama képes leginkább megadni a választ. Amikor a kismama jól érzi magát a bőrében, és érzi, hogy visszatért régi energiaszintje, tehát energikusnak érzi magát, akkor nagy valószínűséggel regenerálódott a szervezete, tehát készen áll az újabb terhességre.

Arra azonban érdemes figyelni, hogy ez ne csak egy-egy kiugró nap legyen, amikor jól érzi magát, hanem egy általános állapotot jelöljön.
 

Mit lehet tenni a regenerálódás lerövidítése érdekében?

Ahhoz, hogy a kismama a lehető legrövidebb idő alatt regenerálódjon sok dologra van szükség. Ezek közül legfontosabb az értékes tápanyag, tehát az egészséges táplálkozás, valamint a vitaminok és ásványi anyagok bevitele.

Ezen kívül nagyon fontos a napi rendszeres testmozgás, melynek megszervezése nem túl könnyű egy újszülött mellett, de nem lehetetlen. Ez lehet akár napi fél óra séta vagy kocogás, esetleg otthoni torna.

A nyugalom is roppant fontos, ehhez általában segítségre van szükség, hogy a kismama képes legyen megfelelő mennyiséget aludni, illetve pihenni.

Ezen kívül nagyon sok plusz dolog van, melyek apróságoknak tűnnek, de nagymértékben képesek lerövidíteni a regenerálódás idejét.

Nagyon fontos, hogy ezt az időszakot nem szabad elhanyagolni vagy elhúzni, mert néha előfordulhat, hogy évekig nem képes a kismama szervezete regenerálódni, mely miatt a kismama folyamatosan fáradt lesz, és egy esetleges második terhesség akár veszélyeket is rejthet magában.

Mindent összevetve, a kismama képes leginkább megválaszolni azt a kérdést, hogy készen áll-e egy újabb terhességre.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: