Dohányzás

Bizonyított tény, hogy a terhesség alatti dohányzás ártalmas mind a kismama, mind a magzat egészségére nézve.

A kismama szervezete nagyobb terhelésnek van kitéve, melyet a dohányzással még inkább leterhel, ezáltal az immunrendszere gyengül, több vitaminra és pihenésre van szüksége. A vetélés kockázata is jóval magasabb dohányzás mellett, főként ha a kismama 35 évnél idősebb, vagy ikerterhesség áll fenn.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A nikotin káros hatással van a magzat tüdőszöveteire, gyakoribb a koraszülés kockázata, valamint ezek a magzatok jóval kisebb súllyal jönnek a világra. A későbbiekben nagyon gyakori a légzésprobléma. Nem csupán a belélegzett füst okozhat károsodást, hanem önmagában a nikotin is, tehát nem csak a dohányzás van káros hatással a magzatra, de minden nikotin tartalmú anyag, melyek közül leggyakoribb a dohányzásról leszoktató tapasz és nikotinos rágógumi.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a passzív dohányzás is legalább olyan káros, mint a dohányzás. Amennyiben a kismama olyan környezetben dolgozik, ahol dohányoznak mellette, vagy az otthonában nem füstmentes a környezet, az ugyanolyan hatással van a magzatra és rá is, mint ha ő maga cigarettázna.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy ha a kismama erős dohányos, akkor javasolt-e a dohányzásról való drasztikus leszokás. Melyik károsabb? A kismama zaklatottsága vagy a dohányfüst. Mindkettő igen káros hatással van a magzatra, így ebben az esetben érdemes az arany középutat választani. Előfordul, hogy még orvosok sem javasolják ilyen esetekben az azonnali leszokást. Amennyiben a kismama erős dohányos, javasolt a mennyiség csökkentése, gyengébb cigarettára való áttérés, és a fokozatos leszokás. Ez az egyetlen módja, hogy elkerülje a folyamatos zaklatottságot. Ebben az esetben azonban nagyon oda kell figyelni a fokozott vitamin bevitelre, mert a dohányzás elképesztő mértékű C-vitamin hiányt okoz.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: