Hüvelyi szülés

A hüvelyi szülés a legtermészetesebb formája a szülésnek. A kifejlődött magzat ebben az esetben a hüvelyen keresztül jön világra az anya szervezetéből.

A hüvelyi szülés méhizom összehúzódással kezdődik, melyek periodikusan jelentkeznek, az idő előrehaladtával egyre gyakrabban. A méhszáj kitágul, majd a magzat a szülőcsatornán keresztül, a hüvelybemeneten születik meg.

Előfordul, hogy a méhizom összehúzódás előtt a magzatburok megreped, a magzatvíz elfolyik, majd ezután kezdődik a vajúdási folyamat.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A magzat megszületését követően a méhlepény is távozik az anya szervezetéből.

Előfordul, hogy magzatburok repesztésre van szükség, ezzel megelőzve a vajúdás elhúzódását.

A hüvelyi szülés ideje alatt rendszeres vizsgálatokban részesül az anya, mely elsősorban a pulzusra, vérnyomásra és a magzat szívműködésére vonatkozik, annak érdekében, hogy komplikáció esetén idejében közbe lehessen avatkozni. A vizsgálatok részét képezi a méh összehúzódásának nyomásértéke, melynek nem kielégítő értéke esetén fájás elősegítést, erősítést lehet alkalmazni.

A szülés folyamatának fájdalomcsillapítását a szülő nő kérheti, abban az esetben is, ha előzetesen nem igényelt fájdalom csillapítást.

A szülés második szakaszában, a kitolási szakaszban, előfordul, hogy nem kielégítő a hüvelybemenet tágulásának mértéke, ebben az esetben a szülészorvos gátmetszést végezhet, az anya beleegyezésével, ezzel elősegítve a magzat világrajövetelét.

A gátmetszést megelőzhetjük a terhesség alatti intim torna alkalmazásával, mely rugalmasabbá teszi a hüvelybemenetet, így a kitolási szakasz alatt az könnyebben tágul olyan mértékben, hogy a magzat könnyedén megszülethessen orvosi beavatkozás nélkül.

Amennyiben nem lép fel komplikáció a szülés alatt, úgy a magzat világra jövetelét követően a méhlepény távozik. Gátmetszés esetén a metszés helye összevarrásra kerül, majd két órás megfigyelés után, miután minden rendben van, az anya elhagyhatja a szülőszobát.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: