Epidurális érzéstelenítés

Egyes vélemények szerint az epidurális érzéstelenítés azért nagyon jó, mert kellemes élménnyé teszi a szülést, ezzel kevésbé lesz kimerítő a folyamat a mama és a baba számára egyaránt.

A baba számára hogyan tudja megkönnyíteni a születést az érzéstelenítés? Nyilvánvalóan úgy, hogy az ő szervezetébe is ugyanazok a vegyianyagok kerülnek, mint a szülő nőébe. Vajon mennyire van szüksége egy újszülöttnek ezekre a vegyianyagokra?

Egyre szélesebb körben elterjedt az epidurális érzéstelenítés, mely során a gerincközeli epidurális térbe egy katétert vezetnek, melyek keresztül localanesztetikumot, bupivacaint vagy ropivacaint adagolnak a szülő nő szervezetébe. Újabban ezekhez még ópiátot adagolnak, mely pethidin, morfium vagy fentanyl. Nem kell gyógyszerésznek lennünk ahhoz, hogy sejtésünk legyen róla, mennyire kemény drogok ezek. Vajon mennyire hiányzik ez egy újszülött szervezetének?

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A fent felsorolt vegyi anyagok gyorsan átjutnak a placentán, ezzel elérve a babát. Mellékhatásai között a legsúlyosabb a légzésdepresszió.

Az epidurális érzéstelenítés következményei

  1. Gyakran előfordul, hogy a szülés lelassul, mivel a kismedencei izmok képtelenek kellően működni az érzéstelenítés hatására. Az is előfordul, hogy a szülés leáll, ennek következményeképpen gyakori, hogy fogós befejezésre vagy császármetszésre kerül sor. Aki az epidurális érzéstelenítést választja, tudatosan a saját esélyeit csökkenti, mintegy felére a normál körülményekhez képest, hogy komplikációmentesen szüljön.
  2. Gyakori, hogy az anya testhőmérséklete túlzottan megemelkedik, mely az anyánál és a magzatnál is szívritmuszavart eredményezhet, továbbá a hőmérséklet megemelkedését fertőzésnek tulajdonítják, melynek hatására a csecsemőt elkülönítik, esetleg feleslegesen antibiotikumokkal kezelik.
  3. Szintén gyakori, hogy az anyának súlyos mértékben esik a vérnyomása, aminek révén a magzat nem jut elég oxigénhez.

Az epidurális érzéstelenítés széles körben elterjedt, mivel a szülést fájdalommentes élménnyé teszi az anya számára. Vajon a fent felsorolt következményeket is végiggondolja minden kismama, mielőtt ezt az utat választja? A komplikáció esélye nem kicsi, továbbá még ha komplikáció mentesen is zajlik a szülés, a fájdalom csillapítására használt vegyianyagok mindenképpen eljutnak az újszülött szervezetébe. Biztos, hogy szüksége van ezekre az anyagokra egy újszülöttnek?
 
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: